Skoči do osrednje vsebine

Minister Han s podjetniki in obrtniki: »Nobene odločitve ne bomo sprejeli brez vas«

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je danes nadaljeval srečanja s predstavniki gospodarstva, tokrat z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Kluba slovenskih podjetnikov.

Udeleženci sestanka za ovalno mizo

Srečanje ministra Hana z gospodarstveniki | Avtor Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

1 / 3

Sogovorniki so se dogovorili za redno sodelovanje pri iskanju rešitev za izzive slovenskega podjetniškega okolja. Med izzivi so izpostavili predvsem nadaljnjo krepitev dodane vrednosti in konkurenčnosti podjetij, ukrepe za soočanje z energetsko krizo, pomanjkanje in nagrajevanje kadrov ter letalske povezljivosti Slovenije. Minister Han je podjetnikom in obrtnikom zagotovil, da »nobene odločitve ne bomo sprejeli brez vas«.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je danes z obema državnima sekretarjema mag. Dejanom Židanom in Matevžem Frangežem srečal z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pod vodstvom predsednika Branka Meha ter predsednikom Kluba slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club - SBC) Jocom Pečečnikom ter nekaterimi podjetniki.

»Pomembno bo dobro medsebojno sodelovanje in dialog z namenom iskanja najboljših rešitev za izzive, ki so pred nami. Tukaj smo zato, da naredimo spremembe na bolje,« je poudaril minister Han. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je pozdravil današnje srečanje in izpostavil pomen tesnega sodelovanja ministrstva in gospodarstva. Enako je srečanje ocenil kot zelo pozitivno in kot trdno podlago za dobro sodelovanje med državo in podjetniki Joc Pečečnik, predsednik SBC. Sogovorniki so se zato dogovorili za redno mesečno sodelovanje s ciljem čim hitrejšega reševanja problemov obrtnikov in podjetnikov.

Minister je na srečanju predstavil prioritete njegovega mandata in že prve aktivnosti predvsem na področju pospešitve nekaterih zakonov, katerih sprejem je nujen zaradi implementacije evropske zakonodaje. Izpostavil je, da si bo prizadeval za spodbudno poslovno okolje s ciljem zvišanja konkurenčnosti slovenskih podjetij in dodane vrednosti.

Sogovorniki so spregovorili o vplivu energetske in surovinske draginje na gospodarstvo ter potrebnih ukrepih za lažjo prebroditev energetske krize gospodarstva. Meh je opozoril, da se z energetsko krizo soočajo vsa podjetja in pozval k enakopravni obravnavi poslovnih subjektov pri sprejemu omilitvenih ukrepov za blaženje te krize. Minister Han je pri tem med drugim izpostavil oblikovanje sklopa ukrepov v okviru tako imenovanega reševalnega kovčka, ki bi ga lahko pravočasno uporabili v primeru zaostritve krize.

Podjetniki so opozorili na nujnost reševanja problematike davčne obremenitve plač, nagrajevanja strokovnjakov, ki so ključni za razvoj podjetij, pomanjkanje kadra in zmožnosti hitrejšega zaposlovanja tujih delavcev na področjih, kjer jih v slovenskem gospodarstvu primanjkuje. Minister Han je izrazil pripravljenost na reševanje teh izzivov. Glede aktualne socialne kapice pa je dejal, da razume njen namen, vendar ga želi nasloviti s ciljno podporo za razvojna delovna mesta.

Vsi sogovorniki so se tudi strinjali, da Slovenija potrebuje boljše letalske povezave, podjetniki pa so med drugim opozorili tudi, da bi morali imeti enake možnosti pri potegovanju za nakup podjetij, ki so v državni lasti.

Veliko identificiranih izzivov bo potrebovalo rešitve več ministrstev, zato bo gospodarsko ministrstvo pri tem odigralo tudi pomembno koordinacijsko vlogo z ostalimi resorji.