Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič: »Nov izziv bo prenos znanja iz inštitutov in univerz v družbeno okolje«

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister dr. Igor Papič se je v četrtek, 16. junija 2022, udeležil dogodka "XI. Konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije", ki ga organizira Svetovni slovenski kongres (SSK).

Udeleženke in udeležence je nagovoril na uvodni slovesnosti v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Letošnja konferenca je bila na temo novih tehnologij, regulativ in podjetij v 21. stoletju.

V nagovoru udeleženkam in udeležencem je minister dr. Papič poudaril, da se obdobje, ko smo imeli pomanjkanje sredstev na področju visokega šolstva, znanosti in inovacij, počasi končuje. Nov izziv bo prenos znanja iz inštitutov in univerz v družbeno okolje. "Več se bomo lahko ukvarjali z vsebino in manj z zagotavljanjem osnovnih pogojev za delovanje."

Poskrbeti moramo tudi, je dejal minister, da se bodo naši raziskovalci in raziskovalke lahko vračali v Slovenijo, zato razmišljamo o posebnih projektih za njihovo vrnitev. "Beg možganov je treba zamenjati s konceptom kroženja možganov."

Konference znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in domovine pripravlja SSK že od leta 1999. S tem želi vzpostaviti stalne stike in medsebojno oplemenititi strokovne in podjetniške odnose z izkušnjami uspešnih slovenskih rojakov po svetu.