Skoči do osrednje vsebine

Delovno srečanje s parlamentarnim državnim sekretarjem pri nemškem zveznem ministru za digitalne zadeve in promet

V okviru obiska v Sloveniji in sodelovanja na svetovnem kolesarskem kongresu v Ljubljani se je na delovnem obisku na Ministrstvu za infrastrukturo mudil Oliver Luksic, parlamentarni državni sekretar pri nemškem zveznem ministru za digitalne zadeve in promet.

Na  delovnem srečanju, ki ga je na slovenski strani vodila državna sekretarka Alenka Bratušek, so se pogovarjali predvsem o kapacitetah  železniškega omrežja v okviru sodelovanja z Luko Koper in prehajanju meja za tovorni promet. Nemška prioriteta glede tovornega prometa je sicer skladna z evropskim zelenim dogovorom, ki zagovarja preusmeritev tovornega prometa iz cest na železnice.

Slovenska stran je glede Luke Koper opozorila, da možnosti za dodatne kapacitete  niso velike,  pričakuje pa se izboljšanje z gradnjo drugega tira Divača – Koper, s čimer se bodo povečale pretvorne zmogljivosti koprskega pristanišča. Obe strani sta se strinjali, da sta prometni in logistični sektor pred številnimi izzivi. Dolgoročna rešitev je preusmeritev tovora iz cest na železnice, vendar bo potrebno do njene uveljavitve po mnenju nemške strani sprejeti nekatere kratkoročne ukrepe.

Predstavniki slovenskega ministrstva za infrastrukturo so izpostavili tudi interes po krepitvi letalske povezljivosti Slovenije,  predvsem preko letalskega prevoznika Lufthansa.