Skoči do osrednje vsebine

Poklon spominu na Borisa Pahorja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes smo se diplomati in sodelavci ministrstva za zunanje zadeve poklonili spominu na Borisa Pahorja. Imeli smo čast sodelovati in srečevati se z Borisom Pahorjem doma, v zamejstvu in evropskih prestolnicah. Svoja pričevanja je predstavljal in razširjal v sodelovanju s celotno diplomatsko mrežo in ministrstvom za zunanje zadeve. Njemu v spomin bomo v Ministrstvu za zunanje zadeve poimenovali dvorano.

˝Prav na dan, ko sem v Državnem zboru Republike Slovenije predstavljala svoje videnje prihodnje slovenske zunanje politike, me je razžalostila vest o smrti Borisa Pahorja, znamenitega pisatelja, pričevalca, misleca, očividca, srčnega človeka in velikega Evropejca, borca proti fašizmu in totalitarizmom,˝ je zbrane nagovorila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in dodala, da je odšel eden zadnjih pričevalcev zgodovine minulega stoletja.

Boris Pahor je iskreno verjel v razumevanje med narodi in kulturami. Bil je ambasador – ne le slovenskega in italijanskega naroda, bil je ambasador spomina, preteklosti in predvsem upanja v prihodnost. Bil je eden najbolj prevajanih pisateljev, ki so ga še prej kot v Sloveniji poznali v svetu, predvsem v Italiji in Franciji. Srečeval se je z uveljavljenimi misleci, med zadnjimi z Imrejem Kerteszem in Stéphanom Hesselom.

Bil je eden zadnjih velikanov evropskega humanizma. V svojem 100. letu starosti je v Evropskem parlamentu na skupno pobudo osmih slovenskih poslancev prejel naziv Državljan Evrope za svoj prispevek k spodbujanju boljšega razumevanja in tesnejšega povezovanja med Evropejci ter za krepitev evropskega duha. 

Pri Svetu slovenskih organizacij so ob njegovi smrti zapisali, da je bil prvi ambasador Slovencev v Italiji. Razveselil se je vrnitve tržaškega Narodnega doma slovenski manjšini, saj je na lastne oči v rosnih otroških letih videl, kako je bil požgan do tal. Ta izkušnja je globoko prizadela njegovo narodnozavedno srce. V narodni zavesti in jeziku je videl obstoj slovenstva, bil je odločen zagovornik slovenske manjšine v Italiji, kar so mu priznavali najvišji italijanski predstavniki.

Vztrajno je pri najvišjih ravneh opozarjal na uničujoče posledice fašizma ter iz svoje življenjske izkušnje kritično nastavljal ogledalo politiki in opozarjal mlade generacije pred uničujočimi posledicami totalitarizmov. Svoje pretresljive izkušnje iz koncentracijskih taborišč je prelil v pričevanjske romane, ki so doživeli številne prevode in ponatise. Ko je prejel najvišji odlikovanji Slovenije in Italije, ju je posvetil vsem, ki se niso vrnili in so umrli v taboriščih.

˝S svojo življenjsko zgodbo in neumornim bojem za slovenstvo ostaja naš navdih in vzornik pri diplomatskem zavzemanju za slovenske interese v nepredvidljivem svetu, v kakršnem je tudi sam živel,˝ je povedala ministrica in dodala, da ji je v izjemno čast dvorano v ministrstvu za zunanje zadeve poimenovati po Borisu Pahorju. ˝Želim si, da bi dogajanje v njej odsevalo veličino njegovega duha.˝  

Zbrane je nagovoril tudi dolgoletni prijatelj Borisa Pahorja gospod Evgen Bavčar:˝Boris Pahor je zame in tudi za mnoge Slovence tisti simbolni garant etičnosti Slovenstva,˝ je dejal in si zaželel, da bi ideje Borisa Pahorja sprejemala tudi slovenska diplomacija.