Skoči do osrednje vsebine

Obiskali smo Osrednjeslovensko regijo, ki je imela v letu 2020 najvišji naravni prirast prebivalstva

  • Urad Vlade Republike Slovenije za demografijo
Vršilec dolžnosti direktorja Urada Vlade RS za demografijo mag. Danilo Lončarič je skupaj s sodelavci danes obiskal Občino Ivančna Gorica, ki leži v Osrednjeslovenski regiji. Srečal se je s predstavniki vodstva občine, Komisije za mladinska vprašanja, Sveta za starosti prijazno občino Ivančna Gorica in društvi upokojencev Ivančna Gorica, Šentvid, Višnja Gora ter Stična.
Za večjo mizo ovalne oblike v sejni sobi z zeleno-bež barvnim odtenkom sedijo udeleženci s strani občine ter Urada. Na mizi so plastenke z vodo in delovno gradivo.

Omizje delovnega sestanka med predstavniki Urada ter občinske uprave in društev v občini | Avtor: Urad Vlade RS za demografijo

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila Osrednjeslovenska regija v letu 2020 regija z najvišjim naravnim prirastom prebivalstva. Regijo sestavlja 25 občin, od tega je bil leta 2020 v  trinajstih občinah naravni prirast prebivalstva pozitiven oziroma enak nič. Največji negativni naravni prirast prebivalstva v letu 2020 so  znotraj regije zabeležile občine Ljubljana, Mengeš in Horjul. Občina Ivančna Gorica že nekaj let zapored beleži velik naravni in selitveni prirast prebivalstva.

Razloge za nenehno poviševanje števila prebivalstva vodstvo občine pripisuje odlični lokaciji, na kateri se občina nahaja – izgradnja avtocestnega priključka in bližina glavnega mesta države. Del razlogov je tudi v gospodarstvu, ki je v občini močno razvito ter ustvarja številna delovna mesta za zaposlene.  

Župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je pozitivnih statističnih-demografskih podatkov zelo vesel, a je poudaril, da se njihova občina ravno zaradi tega sooča s težavami, kot so nenehno pomanjkanje prostih mest za vrtce in izredno veliko prošenj za pridobitev zazidljivih površin. Število prebivalcev v občini se iz leta v leto povečuje, zato se soočajo z vedno večjimi težavami glede zagotavljanja osnovne infrastrukture in enakovrednih osnovnih življenjskih pogojev vsem občankam in občanom.

Predstavniki Urada Vlade RS za demografijo so na delovnem sestanku predstavili področje dela, demografske ukrepe na nacionalni ravni in projekte, ki jih pripravljajo. Podrobneje je bil predstavljen projekt »Demografsko oko«, v sklopu katerega se vzpostavlja spletna platforma, na kateri bodo, na nacionalni in lokalni ravni, prikazani ukrepi, ki se izvajajo na področju demografske politike. Predstavljena je bila vizija, cilji in smer delovanja urada, da se razvijejo programi za mlade in starejše osebe v medsebojnem dialogu, s pomočjo katerih bo posameznik – starejša oseba, čim dlje časa ostal v domačem okolju, ki ga pozna in v katerem se najboljše počuti. Predstavljena so bila izhodišča za medgeneracijsko sodelovanje in sobivanje ter nakazana izhodišča za posamezne projekte, v katere se lahko vključujejo mladi in starejši (medgeneracijski center, negovalne postelje, medgeneracijski tabori).

Skupna fotografija udeležencev srečanja, na kateri je 12 oseb. V ozadju so vidne okrasne zavede dveh zelenih odtenkov ter zastava občine, države in evropske unije.

Skupna fotografija udeležencev srečanja | Avtor: Urad Vlade RS za demografijo