Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na dogodku v spomin na Borisa Pahorja

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes udeležila slovesnosti v spomin na Borisa Pahorja ob poimenovanju ene od dvoran na Ministrstvu za zunanje zadeve po tem velikem Slovencu.
Državna sekretarka Vesna Humar ploska.

Državna sekretarka Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike SLovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu se zaveda pomena dediščine izjemnega slovenskega literata, borca za narodne pravice Slovencev, pričevalca in velikega človeka Borisa Pahorja. Od tod želja, da bi v sodelovanju z obema krovnima organizacijama Slovencev v Italiji in drugimi deležniki vzpostavili trajni poklon njegovi zapuščini. Urad želi vzpodbuditi razpravo o oblikovanju Borisu Pahorju posvečenega sklada, ki bi podpiral ter nagrajeval izobraževanje, raziskovanje in ustvarjanje mladih Slovencev v domovini in zunaj njenih meja. V misli in delovanju pisatelja so mladi namreč zavzemali posebno mesto in pomembno je, da se Pahorjeva modrost ter tenkočutna in prodorna misel prenese na generacije, ki bodo oblikovale našo prihodnost.

Današnjega dogodka sta se med številnimi pomembnimi gosti udeležila tudi predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Zbrane je nagovoril tudi dr. Evgen Bavčar, Pahorjev prijatelj in rojak, ki je v mnogih letih v Parizu dodobra okusil življenje zunaj matične domovine in še vedno s ponosom pove, da je Slovenec. Prav on je namreč Pahorjeva dela predstavil Franciji, prek nje jih je spoznala Nemčija, nato Italija in ves svet ter nazadnje še matična domovina Slovenija.