Skoči do osrednje vsebine

Druga dobava prehrambenih izdelkov v letu 2022 je že na razdelilnih mestih

Ministrstvo v okviru pomoči najbolj ogroženim izvaja Operativni program za hrano in ali osnovno materialno pomoč (program). V letošnjem letu bo ministrstvo predvidoma dobavilo več kot 1.600 ton prehrambenih izdelkov.

Program se sofinancira iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim in se izvaja od leta 2014 naprej z namenom zagotoviti pomoč materialno in socialno najbolj ogroženim osebam v Sloveniji v obliki prehrambenih izdelkov (moka, testenine, riž, mleko, olje, konzervirana zelenjava – fižol in konzervirana zelenjava – pelati) ter z izvajanjem različnih spremljevalnih ukrepov, ki spodbujajo socialno vključevanje materialno in socialno najbolj ogroženih oseb.

Ministrstvo je v okviru programa najbolj ogroženim drugič v tem letu dobavilo prehrambene izdelke za socialno in materialno najbolj ogrožene ljudi in sicer v višini 372 ton, in sicer:

  • 98.820,00 kg pšenične bele moke TIP 500,
  • 60.960,00 kg jajčnih testenin (kratke in dolge testenine (špageti) v enakem deležu),
  • 44.064,00 brušenega dolgozrnatega riža,
  • 84.000,00 l jedilnega rafiniranega sončničnega olja,
  • 41.088,00 kg konzervirane zelenjave - fižola,
  • 43.084,80 kg konzervirane zelenjave – pelatov.

V mesecu septembru je predvidena še ena dobava prehrambenih izdelkov.

Prehrambene izdelke bosta partnerski organizaciji Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije dostavili na razdelilna mesta. Podrobnejše informacije o terminih razdeljevanja paketov s hrano in upravičenosti do izdelkov nudijo območna združenja obeh partnerskih organizacij.