Skoči do osrednje vsebine

Slovenija sodelovala na vaji Cyber Europe 2022

Slovenija je letos že petič sodelovala na vseevropski vaji kibernetske varnosti Cyber Europe, ki je bila letos posvečena sektorju zdravstva. Vaja je potekala 8. in 9. junija. Vadbenci so sodelovali na svojih delovnih mestih, predstavnik Urada za informacijsko varnost, ki je sodelovanje koordiniral, pa je bil prisoten v vodstvu vaje v Atenah v Grčiji.

Vaje kibernetske varnosti Cyber Europe organizira Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) in se izvajajo vsake dve leti od 2010 naprej. Slovenija se je vaje prvič udeležila leta 2012 kot opazovalka, od leta 2014 naprej pa je aktivna udeleženka. Vaje so vsakič namenjene drugemu sektorju kritične infrastrukture. Letošnja vaja, ki je bila namenjena sektorju zdravstva, bi morala biti izvedena leta 2020, a je zaradi pandemije takrat odpadla in bila prestavljena na letošnje leto.

Iz Slovenije se je vaje letos udeležilo 11 skupin subjektov iz sektorja zdravstva, elektronskih komunikacij, ponudnika storitev e-zdravstva in javne uprave.

Vaja je bila dobra priložnost za testiranje postopkov za odzivanje na kibernetske incidente in krize znotraj subjektov, sodelovanje subjektov v sektorju zdravstva in medsektorsko sodelovanje na nacionalni ravni ter sodelovanje med državami in agencijami EU na evropski ravni.