Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon z luksemburškim zunanjim ministrom Asselbornom o krepitvi sodelovanja med državami jedrne Evrope

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon na obisku gosti ministra za zunanje in evropske zadeve ter ministra za imigracijo in azil Velikega vojvodstva Luksemburg Jeana Asselborna. V središču pogovorov med ministroma so bili poglabljanje odličnih prijateljskih odnosov med državama, okrepitev sodelovanja med jedrnimi državami Evropske unije, širitev na države Zahodnega Balkana in evropska perspektiva Ukrajine.

Ministra sta se strinjala, da so pogledi Slovenije in Luksemburga na delovanje Evropske unije sorodni, kar je odlična osnova za prihodnje okrepljeno sodelovanje med državama. Zavezala sta se k okrepitvi odnosov med Slovenijo in Luksemburgom na dvostranski, evropski in multilateralni ravni. Med pogovorom sta poudarila pomen spoštovanja temeljnih evropskih vrednot za uspešen razvoj evropskih politik in pomen prizadevanj za varno ter močno Unijo, ki bo delovala v korist njenih državljanov. Slovenija in Luksemburg sta v jedru enako mislečih držav glede vprašanj vladavine prava, imata pa tudi sorodne poglede na reševanje globalnih izzivov in mednarodnih kriz. Obe državi sta trdni zagovornici učinkovitega multilateralizma.

Ministra sta se zavezala, da se bosta v prihodnje zavzemala za krepitev gospodarskih odnosov med državama, še posebej na področju zunanjetrgovinske menjave med državama. Luksemburg je za Slovenijo pomemben gospodarski partner, saj se že več let zapored uvršča na drugo mesto tujih vlagateljev v slovensko gospodarstvo.

Posebno pozornost sta ministra namenila izmenjavi mnenj o prizadevanjih EU in zveze NATO za čimprejšnje končanje ruske agresije na Ukrajino. Pri tem sta ministra poudarila, da je  Ukrajina suverena država z mednarodno priznanimi mejami, ki je svobodna pri izbiri varnostne ureditve in sklepanju zavezniških povezovanj. Podprla sta izvajanje omejevalnih ukrepov do Ruske federacije, se zavzela za nadaljevanje vseh oblik pomoči Ukrajini, pozvala k prenehanju vojaških spopadov in poudarila, da je potrebno storiti vse, da bi čim prej prišlo do premirja. Govorila sta tudi o posledicah vojne, zlasti na področju spopadanja z energetsko in prehransko krizo. Slovenija in Luksemburg glede slednje podpirata sprejemanje ustreznih ukrepov v okviru Evropske unije.

Ministra sta velik del pogovorov namenila širitveni politiki EU. Ocenila sta, da je nadaljevanje evropske širitvene politike na države Zahodnega Balkana najboljše zagotovilo za varnost, stabilnost in napredek regije. Prišla sta do zaključka, da mora EU izpolniti dane zaveze državam Zahodnega Balkana in sprejeti pozitivne odločitve ob njihovem napredku za članstvo v EU. Obe državi tudi močno podpirata evropsko perspektivo Ukrajine, Moldavije in Gruzije, pri čemer poudarjata izpolnjevanje meril in pogojev, ki se ne smejo spregledati.

Ministra sta se strinjala, da mora EU napredovati pri urejanju migracijskih vprašanj. Podprla sta učinkovito delovanje schengenskega prostora. Ministrica Fajon je na novinarski konferenci dejala: "Oba si želiva, da obnovimo svobodo gibanja v schengenskem prostoru in da odpravimo občasne notranje nadzore, ki jih ima Slovenija tudi z Avstrijo in drugimi državami. Trenutno potekajo napori, da vzpostavimo jasna in transparentna pravila znotraj schengenskega območja. Slovenija ima zaveznico v Luksemburgu, da skušamo narediti vse, da čimprej odpravimo notranje nadzore znotraj schengenskega območja. Mislim, da ni boljše države, kot je Luksemburg, ki razume simbolni pomen Schengna."