Skoči do osrednje vsebine

Zunanja ministrica Fajon na prvi službeni poti v tujino zagotovila nadaljnjo slovensko podporo širitvi EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Solunu udeležila ministrskega srečanja udeleženk Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (angleško The South-East European Cooperation Process - SEECP) in opravila številna dvostranska srečanja.

Na letnem srečanju udeleženk Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi so zunanji ministri izmenjali stališča glede ustreznega odziva na regionalne in globalne izzive, s ciljem razvoja na vseh področjih družbenega življenja, v korist regije in širše državljanov. Ključne teme razprave so bile proces evropskega povezovanja in nadaljnje delo na področju povezljivosti v regiji SEECP in drugod po svetu, energetiki, migracijah ter varnosti po agresiji Ruske federacije na Ukrajino.

Ministrica Fajon je v razpravi poudarila pomen verodostojne širitvene politike za reformna prizadevanja Zahodnega Balkana. Poudarila je, da je širitvena politika najučinkovitejša geostrateška politika EU, pomembna tudi v kontekstu ruske agresije na Ukrajino in prihodnjih odnosov EU z Gruzijo in Moldavijo. "Slovenska zunanja in evropska politika ne bo opravičevala neizpolnjevanja zavez in obljub v širitvenem procesu Evropske unije na Zahodni Balkan. Časa nam zmanjkuje. V Evropski uniji in regiji Jugovzhodne Evrope ne smemo ponavljati napak iz preteklosti. Vojna v Ukrajini od nas terja odgovornost, da se proces širitve nadaljuje čimprej z začetkom pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Strateško povezovanje vseh evropskih držav na naši celini mora biti proces dopolnjevanja in ne nadomeščanja procesov, kot je širitev na Zahodni Balkan," je povedala ministrica.

Prva službena pot ministrice Fajon v tujino ima tudi simbolni pomen v smislu podpore širitvi Zahodnega Balkana v EU in zagotovilu Slovenije, da se bo proces učinkovito nadaljeval.

Ministrica je v nagovoru izpostavila tudi neomajno podporo Slovenije Ukrajini in evropski perspektivi Ukrajine, Moldavije in Gruzije, vendar ne na račun držav Zahodnega Balkana, in pomen izboljšanja ter zagotavljanja energetske varnosti. Udeleženci srečanja so soglašali, da je treba na področju energetike povečati proizvodnjo energije iz obnovljivih in čistih virov ter zmanjšati porabo energije s povečanjem energetske učinkovitosti.

Ob robu ministrskega zasedanja se je ministrica Fajon sestala z gostiteljem, grškim ministrom za zunanje zadeve Nikosom Dendiasom, ter opravila pogovore z ministri za zunanje zadeve Albanije Olto Xhaçka, Črne gore Rankom Krivokapićem, Severne Makedonije Bujarjem Osmanijem in Srbije Nikolo Selakovićem.