Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. junija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 10.03 je na Planini Arta, občina Luče, pohodnika obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo GRS Brnik na krovu. Obolelega planinca so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.54 se je pri slapu Fratarca v občini Bovec pri kanjoningu poškodoval češki državljan. Gorski reševalci GRS Bovec so poškodovanca na nosilih prenesli do ceste, kjer ga je prevezala ekipa Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin in ga oskrbela. Zaradi resnosti poškodbe je bila aktivirana dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku. S helikopterjem SV so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.05 se je na vzletišču Kobala, občina Tolmin, pri ponesrečenem vzletu poškodoval jadralni padalec. Na kraju so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin, reševalci NMP Tolmin in posadka s helikopterjem SV z ekipo HNMP Brnik. Poškodovanca so prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.53 je pri kraju Črniče, občina Ajdovščina, zasilno pristal jadralni padalec in obstal na drevesu, s katerega se je rešil sam nepoškodovan. Člani GRS Tolmin, skupina Ajdovščina in gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so z drevesa potegnili padalo.

Ob 14.42 se je na plezališču Senica, občina Tolmin, pri plezanju huje poškodoval plezalec. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin in posadka s helikopterjem Letalske policijske enote z ekipo GRS na krovu. Poškodovanca so prepeljali v UKC Ljubljana.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 17.49 je v naselju Tomaj, občina Sežana, na dvorišču traktor povozil starejšega moškega. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovanca ter pri prenosu v reševalno vozilo. Reševalci NMP so ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 11.12 se je v Spodnji Brežnici, občina Poljčane, v prometni nesreči z motociklom poškodoval motorist. Posadka s helikopterjem SV z ekipo HNMP Maribor na krovu je poškodovanca prepeljala v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.59 je helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika poletel v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.42 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Črnomlja v UKC Ljubljana.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 21.52 je v gozdu med Tomišljem in Planinco, občina Ig, občan zašel in se izgubil. Gorski reševalci GRS Ljubljana so izgubljenega našli in varno pospremili v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.56 je v naselju Otemna v občini Celje osebno vozilo na hibridni pogon trčilo v elektro drog. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator, pregledali vozilo ter ga postavili nazaj na cestišče. Poškodovan elektro drog so sanirali delavci elektro podjetja. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.12 je v kraju Košnica pri Celju, občina Celje, osebno vozilo s ceste zapeljalo v reko Savinjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili dve osebi in jih predali reševalcem, vozilo izvlekli iz reke, ga z dvigalom prestavili na cestišče ter pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 9.59 je na avtocesti pri izvozu Kranj-zahod, občina Kranj, tovorno vozilo trčilo v odbojno ograjo, zdrsnilo s ceste in se ustavilo na brežini. Iz poškodovanega rezervoarja je iztekalo gorivo. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, prečrpali preostalo gorivo iz rezervoarja in odklopili akumulatorje. Nudili so pomoč ostalim službam pri dvigu vozila nazaj na cestišče. O sanaciji zemljine so bile obveščene pristojne službe. Izteklo je okoli 300 litrov nafte na dolžini 10 metrov. Voznik se je poškodoval. Oskrbeli so ga reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.30 je v naselju Bišče, občina Domžale, v gozdu padel kolesar in se poškodoval. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so poškodovanega kolesarja našli in mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale. Gasilci so nudili pomoč policistom pri ogledu kraja nesreče.

Ob 14.11 sta na avtocesti Kozarje–Brdo v smeri Kozarij v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili akumulatorje. Za poškodovano osebo so poskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 16.30 je na regionalni cesti Ljubljana Litija, občina Dol pri Ljubljani, voznik izgubil nadzor nad osebnim vozilom in se zaletel v obcestno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.02 sta v Medvodah na regionalni cesti Medvode – Jeprca trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in GARS Kranj. Zavarovali so kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem in policiji, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 21.8 se je na Zasavski cesti v Ljubljani prevrnil voznik s štirikolesnikom. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in pregledali kraj dogodka, reševalci NMP Ljubljana pa oskrbeli poškodovanega voznika.

Ob 21.25 je na Rakovih Ravneh v občini Kamnik terensko vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho v hudourniški jarek. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so zavarovali kraj nesreče, razsvetlili večje področje, nevtralizirali razlite tekočine, nudili pomoč policiji in po koncu ogleda z zahtevnim tehničnim posegom skupaj z dodatnim avtodvigalom avto vleke vozilo dvignili iz jarka in ga naložili na vozilo avto vleke. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.21 je na cesti Žaga – Bovec pri slapu Boka, občina Bovec, motorist z motociklom naglo zavrl zaradi pred seboj stoječega osebnega vozila, pri tem padel in se poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Bovec. Poškodovancu so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin ter usmerjali promet.

Ob 16.53 je v kraju Idršek v občini Idrija po cestišču zdrsnil motorist. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče ter odstranili motor s cestišča. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Idrija, vendar motorist ni potreboval zdravstvene pomoči.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.29 je na cesti med naseljema Migolica in Sajenice, občina Mirna, osebno vozilo zapeljalo s ceste v drevo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali pri oskrbi poškodovanega in očistili cestišče. Reševalci NMP Trebnje so osebo pregledali na kraju in prepeljali v splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 15.44 sta v naselju Podvinci, občina Ptuj, trčila osebno vozilo in motor. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet ter nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Ptuj. Motorist je bil prepeljan v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.37 se je v Veličkovi ulici v Hrastniku v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Hrastnik so zavarovali kraj dogodka, reševalcem NMP pomagali pri oskrbi poškodovane osebe, počistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri odvozu vozila.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.13 je na cesti Valentina Orožna v Šentjurju ponovno zagorelo na poslovnem objektu. Posredovali so gasilci PGD Šentjur in Lokarje. Pogasili so požar in pregledali objekt.

Izpostava Koper

Ob 0.40 je v hotelu Kempinski Palace v Portorožu zagorel kondenzator odvečnega toka v elektro omarici, katerega so zaposleni že sami pogasili. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so izvršili strokovni ogled kraja in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.26 je v naselju Ratež, občina Novo mesto, gorel lesen objekt za kokoši. Objekt velikosti 4x8 metrov so pogasili gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto ter PGD Ratež in Šmihel pri Novem mestu. Kokoši so rešili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 13.30 se je na parkirišču poslovne stavbe na Teharjih v občini Celje kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Teharje, ki so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Ob prihodu gasilcev na kraj je ogenj sam ugasnil.

Izpostava Kranj

Ob 7.31 se je na cesti Lipnica – Podnart, občina Naklo, zaradi okvare turbine motorja kadilo iz osebnega vozila, po cestišču pa je izteklo motorno olje. Aktivirani so bili gasilci GARS Kranj, PGD Kovor in Bistrica pri Tržiču. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator in z absorbentom posuli po oljnem madežu na cestišču. Do požara ni prišlo.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.28 je v Adamičevi ulici v Ljubljani na parkirišču pred večstanovanjsko stavbo gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.27 je v Zrečah v neposredni bližini tovarne zagorelo podrastje ter grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGD Zreče.

Izpostava Koper

Ob 23.36 sta v Bertokih, občina Koper, ob cesti goreli trava in grmičevje. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi- Čežarji, ki so pogasili požar na dveh lokacijah.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.10 je v naselju Dolenci občina Šalovci gorela njivska podrast na površini okoli 5000 kvadratnih metrov. Gorečo podrast so pogasili gasilci PGD Dolenci.

Izpostava Postojna

Ob 15.57 je pri naselju Stomaž, občina Sežana, gorela suha trava in podrast. Posredovali so gasilci PGD Štjak in ZGRS Sežana. Pogasili so požar na površini petsto kvadratnih metrov.

Ob 17.43 sta pri naselju Klanec pri Komnu, občina Komen, gorela trava in grmičevje. Gasilci PGD Komen so pogasili požar na površini okoli tisoč kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 19.45 so se v naselju Spuhlja, občina Ptuj, vnele ciprese. Gasilci PGD Spuhlja so pogasili požar, ki je uničil devet cipres.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.28 je v Ljutomeru pri Gimnaziji Franca Miklošiča zagorelo v zabojniku za odpadni material. Goreči zabojnik je poškodoval elektro napeljavo. Požar so pogasili Gasilci PGD Ljutomer. Obveščeno je bilo podjetje Elektro Maribor, katerega delavci bodo zamenjali poškodovano elektro napeljavo.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 15.58 se je v stanovanjski hiši v kraju Vrbje, občina Žalec, sprožil alarm za prisotnost prevelike koncentracije plina. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Vrbje. Zavarovali so kraj, zaprli požarno pipo ter opravili meritve prisotnosti plinov, ki pa niso pokazale prisotnosti plina.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 je v stanovanju stanovanjske hiše ob ulici Grilcev grič na Vrhniki uhajal plin. Gasilci PGD Verd so zaprli ventil na jeklenki, odmontirali preperelo plinsko cev ter prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 20.15 so v Ulici Pohorskega bataljona v Slovenski Bistrici stanovalci večstanovanjskega objekta na hodniku zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so opravili meritve prisotnosti plina, ki so pokazale povišano koncentracijo plina, zato so zaprli zaporno pipo na objektu. Urejanje in sanacijo bo prevzel upravitelj plinskega omrežja na objektu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.23 se je v naselju Veščica, občina Murska Sobota, sprožil javljalnik za ogljikov monoksid. Gasilci PGD Murska Sobota so na kraju opravili meritev koncentracije plina v zraku, vendar prisotnost plina ni bila zaznana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.53 je na Cesti IX. korpusa v Ajdovščini javljalnik povišane vrednosti ogljikovega monoksida prebudil stanovalce, ki so zapustili stanovanjski objekt. Gasilca GRC Ajdovščina sta izmerila morebitno povišane vrednosti nevarnega plina. Meritve so bile negativne, stanovalcem pa sta priporočila prezračenje prostorov objekta.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.23 je v bližini Kostanjevice, občina Miren – Kostanjevica, občan na njivi našel Neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno italijansko topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, ostanek obdobja prve svetovne vojne.

Ob 12.19 so v zaselku Liskur v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naleteli na topovsko granato kalibra 149 milimetrov z maso 40,4 kilogramov italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Izpostava Postojna

Ob 10.28 so v Ilirski Bistrici pri čiščenju reke Reke ob nabrežju naleteli na neeksplodirano ročno bombo mase 0,2 kg, italijanske izdelave, ostanek obdobja druge svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Severnoprimorske regije so bombo uspešno uničili na kraju najdbe. O uničenju so bile obveščene vse pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 6.32 je na Cesti 1. maja v Kranju v dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili.

Ob 21.02 je na Gradnikovi ulici v Kranju v stanovanju padla oseba in se poškodovala. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj. Skupaj z reševalci so osebo oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.41 so v poslovnem objektu v Likozarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom rešili uslužbenca iz kabine okvarjenega tovornega dvigala, ki ni bil opremljen z napravo za klic v sili.

Ob 19.56 so v Ulici Metoda Mikuža v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in lastnici omogočili vstop.

Ob 19.43 je na Šmarni Gori pri gostilni Ledinek oseba doživela epileptični napad. Reševalci NMP Ljubljana so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Tacen so nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.48 je na Mostu na Soči, občina Tolmin, na parkiranem osebnem vozilu popustila ročna zavora. Vozilo je zdrsnilo po cesti navzdol do sosednjega zidu, kjer je nasedlo na zunanjo enoto klimatske naprave. Gasilci PGD Tolmin so s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na cestišče.

Ob 20.58 so v kraju Velike Žablje v občini Ajdovščina gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem je bila onemogla oseba. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Ajdovščina, ki so osebo oskrbeli in prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 9.45 je v Ulici 5. Prekomorske na Ptuju iz pritličnega stanovanja iztekala voda zaradi poškodovane pipe. Gasilci PGD Ptuj so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in zaprli ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/