Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zdravje je z delom začelo takoj po primopredaji

Danes je Ministrstvo za zdravje v novi sestavi na čelu z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom predstavilo nove člane v ekipi ministrstva, naloge, ki so se jih lotili prioritetno, in načrte za nadaljnje delo.
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, Aleš Šabeder, Tjaša Vidic, Andreja Čmej Fakin

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je predstavil ožjo ekipo in načrt dela

Minister Danijel Bešič Loredan je uvodoma predstavil nove člane ožje ekipe ministrstva, med njimi svetovalca Tjašo Vidic in Aleša Šabedra. Vlogo generalne sekretarke na ministrstvu prevzema Tanja Maršič, vlogo vodje kabineta pa Sandra Kašca. Direktorat za zdravstveno varstvo bo po novem vodil patolog Iztok Kos, prav tako nekaj sprememb čaka samo organizacijo ministrstva. V načrtu je tudi vzpostavitev direktorata za zdravstveno nego, katerega oblikovanje trenutno vodi državna sekretarka Aleksandra Lah Topolšek, nekdanja strokovna vodja zdravstvene nege v enoti za anesteziologijo in ambulantni center v mariborskem kliničnem centru. Ostala dva državna sekretarja sta, kot je že znano, Tadej Ostrc in Breda Božnik.

Novost bo po besedah ministra tudi vzpostavitev direktorata za digitalizacijo. Digitalizacija bo ob informatizaciji po njegovih besedah ena ključnih prioritet ministrstva in slovenskega zdravstva. "Do konca junija bo Ministrstvo za zdravje v celoti reorganizirano. Bo operativna, hitro delujoča, vitalna struktura", napoveduje minister in ob tem dodaja, da ekipa na ministrstvu intenzivno pripravlja napovedani interventni zakon, katerega osnutek bo dokončan predvidoma sredi prihodnjega tedna. "Vsi na ministrstvu v tem trenutku intenzivno delamo. Prišli smo z ekipo, vemo, kaj delamo, noben tekoči posel se ni ustavil«, je dejal minister in napovedal, da bo celotno ministrstvo delovalo po principu kulture vrlin.  

"V najkrajšem možnem času bomo poleg strateškega sveta za zdravstveno nego imenovali tudi napovedani strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema in seveda zdravstveni svet. O napovedanih aktivnostih in napredku bomo redno obveščali kabinet predsednika Vlade," je napovedala svetovalka ministra Tjaša Vidic, medtem ko je Aleš Šabeder pojasnil odločitev za ustanovitev novega urada za nadzor, kakovost in nabave v zdravstvenem sistemu, ki bo vključeval strokovnjake s področja prava, ekonomije in zdravstva.

Vodja službe za odnose z javnostmi Andreja Čmaj Fakin je izpostavila vlogo ministrstva pri vračanju zaupanja pri ljudeh v odnosu do zdravstva. To bo po njenih besedah potekalo predvsem s pozitivnim in strokovnim PR-jem ter pravočasno in dvosmerno komunikacijo, tudi v sodelovanju z drugimi deležniki na področju zdravstva v Sloveniji. 

Sicer se bo minister že prihodnji teden sestal z akterji na primarni ravni, med prioritetami ministrstva bo, kot že napovedano, krajšanje čakalnih dob v zdravstvu, medtem ko bo vodenje epidemije v rokah NIJZ.