Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko na ogledu škode po včerajšnji toči na Koroškem in Kozjanskem

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko si je na terenu ogledala škodo po včerajšnji toči. Prve ocene svetovalcev Kmetijsko gozdarske zbornice Celje kažejo, da so najbolj prizadeti posevki poljščin, zelenjave izven rastlinjakov ter trajni nasadi – hmeljišča, sadovnjaki in vinogradi.
Ministrica Irena Šinko na ogledu škode v Slovenj Gradcu

Ministrica Irena Šinko na ogledu škode v Slovenj Gradcu | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Po prvih ocenah, bodo pridelki na najbolj prizadetih območji zmanjšani tudi od 80 do 100%. Ministrica Irena Šinko je ob ogledu škode poudarila: »Oceno škode pričakujemo naslednji teden, na terenu pa so svetovalci kmetijsko svetovalne službe, od katerih lahko pridelovalci dobijo konkretne nasvete, kaj lahko storijo na posameznem pridelku.« Ob ogledu na terenu so ji lastniki več kmetij predstavili konkretne situacije in povzročeno škodo. Vremenske ujme so zagotovo pomemben izziv za kmetijska gospodarstva. Ministrica je pri tem izpostavila tudi pomen obvladovanja tveganj pred škodo po toči, tako z mrežami proti toči in zavarovanjem pridelkov pri zavarovalnicah. Po besedah ministrice bo storila vse, kar bo v njeni pristojnosti in moči, da bi pomagala kmetovalcem, tako pri preventivnih ukrepih kot tudi pri zagotavljanju zadostnih sredstev za sofinanciranje zavarovalnih premij.

Včeraj pozno popoldan in zvečer je močno neurje s točo zajelo tudi območje Dolenjske in Posavja. Neurje s točo je poškodovalo površine v domala vseh občinah na območju Dolenjske, v Posavju pa na delu občin Sevnica in Brežice. Najhuje je v občinah Šentjernej, Šmarjeta, Mirna, Mokronog – Trebelno, Šentrupert. Po ogledu svetovalcev na terenu ocenjujejo, da je poškodovanih okoli 3000 hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega 1000 hektarjev njivskih.  Ponekod so izrazito prizadeta žita in vinogradi oz. v popolnosti uničena. Natančnejše ocene bodo pripravljene v prihodnjih dneh.

Prizadetim kmetovalcem kmetijski svetovalci svetujejo uporabo pripravkov, s katerimi krepimo rastline in jim pomagamo pri ponovni rasti in razvoju, ter šele potem uporabo fungicidov. V primeru mešanja pripravkov naj pred tem natančno preberejo navodila. Tehnološka priporočila, javna služba kmetijskega svetovanja sproti objavlja na spletnih straneh kmetijsko gozdarskih zavodov.