Skoči do osrednje vsebine

Ministrica mag. Bobnar: Delovanje ministrstva moramo vrniti v okvir vladavine prava

Včeraj imenovana ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav sta po današnji primopredaji poslov podala izjavo za javnost.

»Danes vas prvič pozdravljam v funkciji, ki sem jo kot strokovnjakinja sprejela predvsem z namenom, da ministrstvo z organoma v sestavi ponovno vrnemo v roke stroki in ljudem,« je uvodoma dejala nova ministrica. »V zadnjih dveh letih smo bili priča osebni diskreditaciji vrhunskih strokovnjakov s področja preiskovanja kaznivih dejanj, samo zato, ker so ostali zvesti stroki. Bili smo priča pravnemu razgrajaštvu in barbarstvu v podobi odlokov. Tega mračnjaškega obdobja je konec,« je dejala ministrica in zagotovila, da bo s svojo ekipo storila vse, da se to ne bo ponovilo nikoli več.

»Narava dela in področje, ki ga pokriva resor notranjih zadev, sta že sama po sebi zelo zahtevna. Sedaj pa nas čaka, da delovanje vrnemo v okvir vladavine prava, saj nobena oblast ni in ne more biti nad pravom. Če želimo povrniti zaupanje in upanje, mir in varnost, predvsem pa strpnost, potem je to pot, ki jo moramo skupaj prehoditi,« je poudarila ministrica in se ob tej priložnosti zahvalila vsem, ki so v vsem tem času opozarjali na nepravilnosti. »Za nami je težko obdobje, ki pa je vendarle prineslo določena spoznanja. Predvsem, da nič ni samoumevno, da se moramo za človekove pravice in temeljne svoboščine, za varnost in svobodo truditi vsak dan.«

Ministrica je še poudarila, da dobro ve, kje je meja v odnosu do policije in obljubila, da je nikoli ne bo prestopila. Zagotovila je tudi, da ima v. d. generalnega direktorja policije vso njeno strokovno podporo.

Mag. Boštjan Lindav se je ministrici za notranje zadeve mag. Tatjani Bobnar zahvalil za izkazano zaupanje. Dejal je, da se bo s svojimi sodelavci v prvi vrsti zavzemal za povrnitev zaupanja v slovensko policijo. Pri tem je poudaril, da si bo prizadeval za dvig strokovnosti policije ter njeno nepristransko delovanje, seveda ob spoštovanju visokih standardov integritete, temeljnih človekovih pravic in svoboščin, kakor tudi za učinkovito zagotavljanje varnosti kot pomembne dobrine sodobne družbe. "Skupaj z ministrico in sodelavci ter v sodelovanju z obema reprezentativnima sindikatoma policije in našimi stanovskimi organizacijami," je nadaljeval, se bo trudil ustvarjati dobre pogoje za delo policistov, in sicer "z odprtim in socialnim dialogom za rešitve oziroma predloge za izboljšanje statusa policista in vzpostavitev kariernega sistema."

"Zavzemal pa se bom tudi za odpravo vseh anomalij in odločitev, ki so bile za institucijo škodljive, njihov učinek pa dolgoročen. Zato bo na ključna delovna mesta treba vrniti strokovnjake. Gre za vračanje k pravemu poslanstvu policije, to je k skrbi za varnost ljudi. Policija mora delovati nepristransko, strokovno in zakonito. Vpliv politike pa v njej nima prostora," je še dodal in zaključil: "Tako državljani kot zaposleni smo na svoji koži v zadnjih dveh letih občutili, kako izgleda, če policiji vlada politika, in tega si ne želimo nikoli več."

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav stojita pred stavbo ministrstva, pred njima mikrofoni in dajeta izjavo

Izjava za javnost ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjana Lindava | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2