Skoči do osrednje vsebine

Irena Šinko prevzela posle na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Irena Šinko je danes prevzela posle na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano od dosedanjega ministra dr. Jožeta Podgorška. Ta se je ob primopredaji zahvalil vsem sodelavcem za odlično in tvorno sodelovanje ter jih vzpodbudil k ohranjanju ljubezni do resorja in k zavzetem delu še naprej. Svoji naslednici je zaželel veliko uspeha pri vodenju vsebinsko enega najbolj zahtevnih resorjev, še posebno v težkem obdobju, ki čaka ta sektor.

Nova ministrica se je dosedanjemu ministru zahvalila za dosedanje delo in korektno primopredajo ter mu zaželela veliko uspeha pri nadaljnjem delu. Predstavila je tudi področja, ki bodo ključna pri njenem delu v tem mandatu.

Primopredaja nove ministrice Irene Šinko in dr. Jožeta Podgorška

Primopredaja nove ministrice Irene Šinko in dr. Jožeta Podgorška | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Dosedanji minister dr. Jože Podgoršek ob primopredaji izpostavil izzive, s katerimi se je srečal v času njegovega mandata – od epidemije covida-19, hude pozebe v sadjarstvu, najnižjega pridelka v čebelarstvu vse od začetka spremljanja, do visokih cen energije in repromateriala ter vojne v Ukrajini. Na vse izzive je ministrstvo po njegovem mnenju odgovorilo s pravimi ukrepi in pomočmi, ki so stabilizirali celoten sektor. Odlično pa je bilo izpeljano tudi predsedovanje Svetu EU. »Naloge, ki so nam bile zaupane, so bile pripeljane do konca, nekatere se še zaključujejo, kot na primer strateški načrt nove skupne kmetijske politike. Ministrstvo predajam v dobri kondiciji, tako v finančnem kot vsebinskem delu, nekatere odločitve pa so prepuščene novemu vodstvu. Z ministrico sva pregledala tudi nekatere odprte zadeve na zakonodajnem delu, večino smo zaprli, za kar se zahvaljujem vsem sodelavcev in deležnikom. Pogovarjala sva se tudi »evropskem parketu«, o preteklih in sedanjih obravnavanih tematikah. Prepričan sem, da bo nova ministrica peljala sektor v smeri še hitrejšega razvoja kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Čestitam ji za odločitev in resnično želim veliko uspeha«, je sklenil dr. Podgoršek.

Nova ministrica Irena Šinko se je dosedanjemu ministru zahvalila za predano delo: »Naredil si veliko dobrega za kmetijstvo, če bom potrebovala tvojo pomoč se bom zagotovo obrnila nate. Vse, kar me čaka, je odvisno od dobrega sodelovanja v kmetijstvu in gozdarstvu z vsemi deležniki. To so ključni ljudje, ki izvajajo politiko ministrstva«. Izpostavila je pomen in veliko odgovornost, ki jo prevzema, in na kratko predstavila program in naloge, ki jih vidi kot najpomembnejše za obdobje mandata, ki ji je zaupan: »Resor, ki ga prevzemam, je v tem času zelo težak. V prihajajočem obdobju bomo imeli veliko dela. Bistveno pa je, da ostajamo na sedanjem ohranjanju oziroma na povečevanju samooskrbe. Od tega bo odvisno, kako dobro in stabilno bo življenje v Sloveniji. Ključni so tisti, ki pridelujejo hrano - torej kmetje in ostali deležniki, ki se zavzemajo za pridelovanje hrane. Agroživilska veriga mora biti poštena in trdna, ne smemo pa izpustiti potrošnika, on je namreč tisti, za katerega pridelujemo. Zavedam se tudi, da bodo podnebne spremembe krojile naš vsakdan. Zato se moramo v strateškem načrtu nove skupne kmetijske politike prilagoditi nanje. In nenazadnje je hrana odvisna od obsega kmetijskih zemljišč, torej je bistveno, da jih ohranjamo. Gozdovi nam varujejo okolje, lahko jih dobro izkoriščamo, upam pa tudi, da bodo izboljšali lesno industrijo, čemer govorimo že od leta 2016«.

Dr. Jože Podgoršek je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodil od oktobra 2020 v vladi Janeza Janše.