Skoči do osrednje vsebine

EU TalentON – nova pilotna aktivnost Evropske komisije za raziskovalke in raziskovalce na začetku kariere

Evropska komisija je objavila poziv za sodelovanje v novem tekmovanju raziskovalk in raziskovalcev na začetku kariere – EU TalentON.

EU TalentON je pilotna aktivnost, ki se bo letos izvajala v Leidnu, Evropski prestolnici znanosti 2022. Na dogodku bodo mladi, nadarjeni raziskovalci in raziskovalke izzvani, da poiščejo in razvijejo rešitve, ki prispevajo k najbolj akutnim globalnim izzivom. Tekmovanje je namenjeno približevanju znanosti državljanom, saj bodo povabljeni k sooblikovanju rešitev za najbolj pereče globalne izzive. V vlogi prestolnice znanosti 2022 bo Leiden ponudil prizorišče za deljenje znanosti, znanja, umetnosti in spretnosti ter novih odprtih, inovativnih, zabavnih in odkritih presečišč med znanostjo in družbo.    

Dogodek bo gostil preko 100 raziskovalk in raziskovalcev na začetku kariere iz celotne EU, ki bodo z delom v manjših skupinah (delavnice, obisk podjetij, predavanja, osebno svetovanje, kulturne izkušnje) razvijali orodja za razvoj inovativnih in tržnih rešitev za izzive, ki so utemeljeni na misijah EU. Ob zaključku dogodka bo vsaka ekipa svojo rešitev predstavila (ang. pitch) strokovni žiriji in splošni javnosti. Zmagovalci bodo nagrajeni s strani EU, industrije in mentorjev.

Tekmovanje je namenjeno tudi promociji kariernih poti na področju raziskovanja, krepitvi čezmejnega, interdisciplinarnega in čez-sektorskega sodelovanja raziskovalk in raziskovalcev na začetku kariere, spodbujanju podjetnosti in predstavitvi priložnosti v akademski sferi in gospodarstvu.   

Udeležba je namenjena:

  • študentom akademskih magistrskih študijskih programov ali doktorandom, ki so povezani z Evropskimi univerzami;
  • vsem, ki so na kakršenkoli način povezani z znanostjo ali akademsko skupnostjo;
  • starim med 21 in 35 let;
  • tistim, ki bi radi razširili svoja poslovna omrežja;
  • tistim, ki radi rešujejo izzive v svojih bodočih skupinah;
  • tistim, ki želijo nove znanstvene izkušnje; in
  • vsem, ki želijo pustiti pozitiven pečat pri reševanju globalnih izzivov.

 Raziskovalke in raziskovalci na začetku kariere se lahko prijavijo najkasneje do konca junija 2022 preko uradne spletne povezave (v angleščini).