Skoči do osrednje vsebine

Na virtualni okrogli mizi ob 30-letnici Slovenije v OZN o preteklosti in prihodnosti v organizaciji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Z virtualno okroglo mizo 30 let Slovenije v OZN – pogled v preteklost in prihodnost, ki jo je Ministrstvo za zunanje zadeve pripravilo skupaj z Društvom za Združene narode za Slovenijo, se je zaključila kampanja "30 let Slovenije v OZN".

Panelisti, ki so vsak na svoj način vpeti v delo Združenih narodov, so razpravljali o Organizaciji združenih narodov (OZN) in vlogi Slovenije v njej. Dogodek je moderiral dr. Andraž Zidar.

Veleposlanik Igor Jukič, generalni direktor za multilateralo in razvojno sodelovanje, izpostavil dejavno vlogo  Slovenije v OZN in v perspektivo sedanjih globalnih razmer in razmerij postavil učinkovit multilateralizem kot temeljno načelo in ključni odgovor na izzive sodobnega sveta.

Veleposlanik dr. Andrej Benedejčič, ki je služboval na številnih slovenskih veleposlaništvih in misijah, tudi pri OZN v New Yorku ter pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, je predstavil pomembne mejnike za Slovenijo v preteklih 30 letih članstva. Profesor dr. Bojko Bučar, dolgoletni predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo, je predstavil vlogo društva, zlasti pri seznanjanju slovenske javnosti z dejavnostmi OZN. Izredni profesor dr. Boštjan Udovič je kot opazovalec slovenske diplomacije podal oceno uspešnosti Slovenije v OZN doslej in spregovoril o izzivih, ki so pred njo. Atašejka Sabina Carli, tudi nekdanja mladinska delegatka Slovenije pri OZN, pa je predstavila pomen mladih za OZN.

Ob letošnji 30. obletnici članstva Slovenije v OZN je v sodelovanju Ministrstva za zunanje zadeve in Društva za Združene narode za Slovenijo potekala kampanja 30 let Slovenije v OZN, katere namen je bil Organizacijo združenih narodov ter dosežke in aktivnosti Slovenije znotraj organizacije približati splošni slovenski javnosti, zlasti mladim.

Od 1. do 31. maja smo v objavah na družbenem omrežju Facebooku vsak dan predstavili določen vidik delovanja Slovenije v Združenih narodih ali v eni od specializiranih agencij – od članstev Slovenije v izvršnih odborih teles in specializiranih agencijah OZN pa do reševanja globalnih izzivov.