Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 382. dopisne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 382. dopisni seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Stališče RS do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi in popravku Uredbe (EU) v zvezi s posebnimi ukrepi za ublažitev posledic vojne v Ukrajini za ribolovne dejavnosti in omilitev učinkov motenj na trgu

Vlada je sprejela stališče Republike Slovenije k Predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi in  popravku Uredbe (EU) št. 508/2014 v zvezi s posebnimi ukrepi za ublažitev  posledic vojaške agresije Rusije proti Ukrajini za ribolovne dejavnosti in  omilitev učinkov motenj na trgu, ki jih je povzročila navedena vojaška  agresija, na dobavno verigo ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture. Republika Slovenija omenjeni Predlog podpira, ker bo s tem sektorju morskega gospodarskega ribolova, akvakulture in predelave omogočeno boljše izvajanje Operativnih programov za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.

Vojna v Ukrajini vpliva tudi na gospodarske subjekte v sektorju ribištva in akvakulture v Uniji. Motnje v trgovinskih tokovih ključnega blaga iz Rusije in Ukrajine za sektor ribištva in akvakulture so nenadoma povečale cene ključnih vložkov, kot so energija in surovine. Del flote Unije je prenehal z ribolovom zaradi zmanjšanja dobičkonosnosti te dejavnosti in nezmožnosti izravnave povečanja proizvodnih stroškov, kot so naraščajoče cene energije. Skupni učinek povečanja stroškov in pomanjkanja občutita tudi sektorja gojenja in predelave morskih sadežev.

Glede na navedeno Komisija predlaga spremembo Uredbe (EU) št. 508/2014 o Evropskem skladu za pomorstvo in ribištvo (ESPR) z uvedbo posebnih ukrepov za ublažitev posledic vojaške agresije Rusije proti Ukrajini na ribolovne dejavnosti in za ublažitev učinkov motenj na trgu, ki jih je povzročila navedena vojaška agresija na dobavno verigo ribiških proizvodov in proizvodov iz ribogojstva. Odhodki so še vedno upravičeni do prispevka iz navedenega sklada do 31. decembra 2023. Ta predlog dopolnjuje Izvedbeni sklep Komisije (EU) 2022/500 z dne 25. marca 2022 o vojaški agresiji Rusije proti Ukrajini kot izrednemu dogodku, ki povzroča znatne motnje na trgih, s čimer se sprožijo krizni podporni ukrepi v okviru Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in ribogojstvo.

Tudi Slovenija se, kot druge države članice, sooča s posledicami zaradi vojne v Ukrajini. Pričakovati je vpliv višanja cen tudi na toplovodno akvakulturo, prav tako pa bi se utegnile višati tudi cene ribje hrane (ribje moke), ki jo slovenski ribogojci uvažajo iz drugih držav članic EU. V sektorju morskega gospodarskega ribolova bi utegnile nastati težave zaradi višjih cen goriva ter gradbenega materiala, ki bi utegnile vplivati na vrednosti že odobrenih projektov. Celotna situacija lahko vpliva na slabše črpanje EU sredstev.

Zaradi posledic krize je več držav članic pripravilo izjavo, ki je bila marca letos predstavljena na Svetu za kmetijstvo in ribištvo. V izjavi so države Evropsko komisijo pozvale, naj nemudoma pripravi spremembo trenutne Uredbe (EU) št. 508/2014  o Evropskem skladu za pomorstvo in ribištvo ter sprejme izvedbeni sklep o obstoju izrednih razmer na podlagi Uredbe EU št. 2021/1139 o Evropskem skladu za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.

Uredba o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za zavezance sektorja mleka za obdobje 2023–2025

Vlada je izdala Uredbo o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za zavezance sektorja mleka za obdobje 2023–2025 in jo objavi v Uradnem listu RS.

Uredba določa višino prispevka, začetek obračunavanja prispevka in obdobje obračunavanja prispevka za zavezance iz sektorja mleka, ki so določeni v Zakonu o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov (Uradni list RS, št. 61/11 in 57/12).

Višina prispevka za sektor mleka je 0,5 evrov na 1000 litrov mleka, plačata pa jo kupec in nosilec kmetijskega gospodarstva, vsak do polovice. Prispevek se bo z objavo te uredbe začel obračunavati prvi dan naslednjega meseca po objavi naznanila o pridobitvi sklepa Evropske komisije o združljivosti sheme državne pomoči za promocijo. Prispevek za zavezance iz sektorja mleka se bo plačeval za programsko obdobje od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2025.

Za sektor mleka ministrstvo izda posodobljena navodila za plačilo prispevka najkasneje en mesec pred začetkom obračunavanja prispevka in jih objavi na spletnih straneh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Na podlagi prejetih sklepov sektorskega odbora, z dne 6. 12. 2021 in sklepov Sveta za promocijo z dne 16. 12. 2021 je MKGP po potrditvi specifikacije nadaljevalo s postopkom sprejemanja uredbe za sektor mleka za obdobje 2023 do 2025. Z letom 2022 se zaključuje plačevanje prispevka za sektor mleka v programu promocije od 2020 do 2022. S ponovno vključitvijo sektorja mleka v novo triletno programsko obdobje 2023 do 2025 je potrebno sprejeti novo uredbo, ki določa obdobje plačevanja prispevka  in višino prispevka za sektor mleka za novo programsko obdobje.

Prenos stvarnega premoženja začasne namenske družbe, ki jo je ustanovil Slovenski državni holding, d. d. in je odkupila Selekcijsko poskusni center Ptuj, v upravljanje na Kmetijski inštitut Slovenije

Vlada je pooblastila Slovenski državni holding, d. d., da pogodbo o prenosu premoženja začasne namenske družbe Center za avtohtone sorte semen, proizvodnja in prodaja semen, d. o. o. na Republiko Slovenijo iz sklepa Vlade št. 47607-23/2021/5, z dne 25. 11. 2021, sklene z dnem 30. 6. 2022. S tem dnem se za upravljavca nepremičnega premoženja določa Kmetijski inštitut Slovenije.

Vlada je nadalje pooblastila Slovenski državni holding, d. d. na strani odsvojitelja in Kmetijski inštitut Slovenije na strani pridobitelja, da skleneta pogodbo o brezplačnem prenosu premičnega premoženja s 30. 6. 2022. Delovna razmerja zaposlenih v začasni namenski družbi Center za avtohtone sorte semen, proizvodnja in prodaja semen, d. o. o. s 30. 6. 2022, skladno z določbami Zakona o delovnih razmerjih, preidejo na Kmetijski inštitut Slovenije.

Vlada je naložila Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, da o tem seznani Kmetijski inštitut Slovenije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) bo Kmetijskemu inštitutu Slovenije letno zagotavljalo sredstva za izvajanje in okrepitev nalog na področju ohranjanja rastlinskih genskih virov in žlahtnjenja ter preizkušanja lokalnih sort in tehnologij. MKGP bo pripravil tudi izhodišča za okrepitev nalog javnih služb v poljedelstvu in vrtnarstvu ter javne službe nalog rastlinske genske banke, ki se bodo izvajale na lokaciji Selekcijsko poskusnega centra Ptuj, na podlagi katerih Kmetijski inštitut Slovenije pripravi spremembo letnih programov dela in finančnih načrtov teh javnih služb za leto 2022.