Skoči do osrednje vsebine

V Tednu gozdov tudi poziv k previdnosti v gozdu

Letošnji Teden gozdov (23. – 29. 5. 2022) se osredotoča na nego gozda, ki je glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom in poteka pod sloganom »Nega gozda: danes za jutri, za naravo in ljudi«. Ob tem je pomembno opozoriti tudi na pomen varnega dela v gozdu. V povezavi s tem Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM) izvaja projekt »Previdno v gozdu!«.

Varno delo v gozdu

Varno delo v gozdu | Avtor Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Projekt poteka v različnih slovenskih regijah z namenom ozaveščanja o pomembnosti varnega dela v gozdu in usposabljanja za delo z motorno žago. Z vsebinami, ki pod sloganom »Previdno v gozdu!« promovirajo varno in učinkovito delo v gozdu in širijo razumevanje duševnega zdravja v povezavi z varnim in učinkovitim delom v gozdu in delovno sposobnostjo ljudi, želita organizatorja skozi 10 izvedenih delavnic po vsej Sloveniji udeležencem približati cilje projekta:

  • povečati varnost uporabe motorne žage in podaljšati njeno življenjsko dobo (s pravilno vzdrževano motorno žago se zmanjša možnost poškodb in urezov pri delu z motorno žago);
  • poudariti pomen osebne varovalne opreme in predstaviti zakonske predpise,
  • prikazati varno delo pri podiranju dreves in tehnike dela pri rezanju grmišč in napetih vej ter praktično delo udeležencev,
  • ozavestiti o pomenu duševnega zdravja za varno delo v gozdu ter pri ohranjanju delovne sposobnosti in storilnosti.

Dogodek zajema strokovno predavanje in praktično usposabljanje v gozdu, ki ga izvajajo inštruktorji iz Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna.

Pri delu v gozdu ni potrebna samo popolna tehnična in zaščitna gozdarska oprema, enaka pozornost mora veljati tudi preudarnosti, veščinam in znanju  ter seveda psihofizični kondiciji

Veščine in novo znanje so že pridobili tudi udeleženci na delavnicah, ki so jih začeli izvajati sredi marca letos in so bile izvedene v Poljanah nad Škofjo Loko, Ravnah na Koroškem, Dolah pri Litiji, Beli Krajini, Podljubelju, Savinjski dolini, na Primorskem, v Pomurju in v Podravju.

MKGP in ZSPM pa vljudno vabita vse zainteresirane mlade kmetice in kmete, da izkoristijo priložnost in se udeležijo zadnje, 10. delavnice na temo varnega dela v gozdu in usposabljanja za delo z motorno žago, ki bo 9. in 10. junija na Pohorju.

Za vse dodatne informacije in prijave pišite na e-naslov Zveze slovenske podeželske mladine: info@zspm.si. Vabljeni!