Skoči do osrednje vsebine

Tretje strokovno predavanje »Prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih«

V torek, 24. maja 2022, je v Krškem potekalo strokovno predavanje z naslovom Prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih. Šlo je za tretje v vrsti niza usposabljanj, ki jih v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5) organizira Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti. Tokratno strokovno predavanje je bilo namenjeno strokovnim delavcem posameznih institucij na območju Posavja, katerih sodelovanje in seznanjenost s problematiko je ključno za odpravljanje vzrokov, prepoznavanje, ukrepanje in preprečevanje teh škodljivih kulturnih praks.

Na strokovnem predavanju so nastopili predavatelji iz različnih institucij. V uvodnem delu dogodka je predstavnica Policijske uprave Novo mesto, Nataša Žagar, spregovorila o svoji osebni izkušnji in življenju mladostnikov v romski skupnosti. V nadaljevanju je dr. Maja Matrić, ravnateljica Osnovne šole Cerklje ob Krki, predstavila primere zgodnjih porok, s katerimi so se srečevali na njihovi šoli. Sledilo je predavanje Aleksandra Podgrajška in Nine Mezinec iz Generalne policijske uprave. Predstavnica Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije, Barbara Jenkole Žigante, je izvedla predavanje z naslovom »Obravnava dogovorjenih in zgodnjih porok v kazenskem postopku«. Sledili sta predavanji Dubravke Hrovatič iz Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja in Polone Kovač, predstavnice Društva Ključ – center za boj proti trgovanju z ljudmi, ki je udeležencem predstavila pojav prisilnih porok, indikatorje prepoznave in sistem pomoči za žrtve trgovanja z ljudmi v Sloveniji.

Strokovnega predavanja in razprave oziroma delavniškega dela dogodka, ki je sledil v nadaljevanju, so se udeležili predstavniki in predstavnice okrožnega državnega tožilstva, osnovnih šol, centrov za socialno delo, policijskih uprav, zdravstvenega doma in Sveta romske skupnosti.

Nadaljnja strokovna izobraževanja, ki bodo prav tako namenjena strokovnim delavcem posameznih institucij, bodo izvedena tudi v drugih lokalnih okoljih (predvidoma v Ribnici, Kočevju, Beli krajini in Mariboru).