Skoči do osrednje vsebine

Na 11. mednarodni konferenci Dan Afrike razpravljali o sodelovanju na področju digitalnega prehoda in novih tehnologij

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na 11. mednarodni konferenci Dan Afrike, ki je potekala pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, in v okviru Blejskega strateškega foruma, so razpravljavci preučili možnosti povezovanja Afrike in Evrope pri spodbujanju odgovornih inovacij in odgovornega upravljanja novih tehnologij ter se posvetili vlogi tehnologije pri oblikovanju kreativnih in kulturnih sektorjev.

Uvodne nagovore so imeli slovenski predsednik Borut Pahor, zunanji minister dr. Anže Logar, minister za komunikacije in digitalno gospodarstvo Nigerije prof. Isa Ali Ibrahim, minister za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo Namibije dr. Peya Mushelenga, pomočnik generalne direktorice Unesca Firmin Edouard Matoko in vršilec dolžnosti glavnega direktorja zunanjega ministrstva Gane veleposlanik Ramses Joseph Cleland. Sledili sta video-sporočil komisarke za mednarodna partnerstva pri Evropski komisiji Jutte Urpilainen in komisarja za izobraževanje, znanost, tehnologijo in inovacije Komisije Afriške unije prof. Mohammeda Belhocin.

Minister dr. Anže Logar je v uvodnem nagovoru poudaril pomen digitalnega prehoda pri čezmejnem sodelovanju: "Ta mora temeljiti na zaupanju med zainteresiranimi stranmi. Zato morajo nove tehnologije iti z roko v roki s kibernetsko varnostjo." Dodal je, da so se na nedavnem februarskem vrhu Evropske unije in Afriške unije voditelji obeh celin zavezali, da bodo pospešili trajnostno digitalno preobrazbo Afrike.

Razpravljalci so na prvem panelu govorili o sodelovanju na področju upravljanja tehnologij, ki v središče postavlja državljane. Na drugem panelu so sodelujoči med drugim govorili o oblikovanju trajnostnih digitalnih družb in gospodarstev, na tretjem pa o jezikovni raznolikosti in digitalnem prehodu.

Namestnica generalnega direktorja za mednarodna partnerstva v Evropski komisiji Marjeta Jager je v zaključnem nagovoru med drugim poudarila, da je krepitev sodelovanja Evropske komisije z afriškimi partnerji, tudi na področju digitalnega prehoda pomemben korak h krepitvi družbene in gospodarske odpornosti, s pristopom osredotočenim na človeka.

V sklopu konference se je odvil tudi kulturni program na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, ki so ga izvedli v koprodukciji literarno-plesne iniciative Afrike (KUD Baobab, Zavod Diaspora, Serija pogovorov o afriški literaturi) ter Založbe/*cf. in Divje misli.

Konferenco je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije skupaj z Afriškim programom londonskega inštituta Chatham House in Evropsko komisijo.