Skoči do osrednje vsebine

Odločitve 380. dopisne seje vlade s področja Ministrstva za okolje in prostor

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vlada Republike Slovenije je na 380. dopisni seji sprejela pet točk s področja Ministrstva za okolje in prostor.

Uredba o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo pijač

Vlada je izdala Uredbo o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo pijač iz vodnega vira Č-1 nad Črnivcem.

Koncesionar je podal pobudo za spremembo nekaterih parametrov koncesijskega akta. Zaradi uskladitev sprememb v zakonodaji in obsežnosti sprememb monitoringa od leta 2005 dalje se obstoječa uredba nadomesti z novo.

Vlada sprejela poročilo Društva za razvoj in varovanje Geossa

Vlada je sprejela Poročilo Društva za razvoj in varovanje Geossa o izvedbi programa del za leto 2021. Društvo za razvoj in varovanje Geossa ima koncesijo za upravljanje območja geometričnega središča Republike Slovenije.

Ministrstvo za okolje in prostor meni, da predlagano Poročilo o izvedbi programa del za leto 2021 izkazuje obstoječe stanje izvajanja upravljanja območja geometričnega središča Republike Slovenije, ki je v mejah letnega programa dela in razvoja za upravljanje območja Geossa, ki je bil potrjen za leto 2021.

Odgovor na opomin Komisije zaradi nenotifikacije predpisov za prenos direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje v pravni red RS

Vlada je sprejela odgovor Republike Slovenije v predsodnem postopku na uradni opomin Evropske komisije z dne 27. januarja 2022 zaradi nenotifikacije predpisov za prenos direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje v pravni red Republike Slovenije.

Vlada v odgovoru navaja, da je za delni prenos SUP direktive v nacionalni pravni red sprejela Uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Republiki Sloveniji in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov ter Zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Republiki in da bo navedene predpise notificirala pri Evropski komisiji. Notifikacija zgoraj navedenih predpisov je bila tudi že izvedena.

Za dokončen prenos SUP Direktive mora Republika Slovenija sprejeti še Uredbo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na. S tem bo zagotovljen popoln prenos SUP Direktive v pravni red Republike Slovenije.

Razrešitev generalne sekretarke na MOP

Vlada je izdala odločbo o razrešitvi mag. Vide Borovinšek  s položaja generalne sekretarke na Ministrstvu za okolje in prostor  (MOP), in sicer z 10. 6. 2022. Mag. Vida Borovinšek je podala odstopno izjavo z dne 10. 6 2022, ki jo je minister za okolje in prostor sprejel.

Razrešitev generalnega direktorja Direktorata za okolje na MOP

Vlada je izdala odločbo o razrešitvi Iztoka Slatinška s 3. 6. 2022 kot generalnega direktorja Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Iztok Slatinšek je podal odstopno izjavo s položaja generalnega direktorja Direktorata za okolje z dne 3. 6. 2022, ki jo je minister za okolje in prostor sprejel.