Skoči do osrednje vsebine

Podeljene štipendije letošnjega nacionalnega programa L'ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti«

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Na tokratni, 16. razpis za nacionalne štipendije L'ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti«, je prispelo 38 prijav izmed katerih sta ocenjevalno telo in Nacionalni odbor izbrala tri najboljša dela raziskovalk.

Štipendistke programa »Za ženske v znanosti« leta 2022 so tako postale tri izjemne raziskovalke, in sicer strojna inženirka Katja Klinar, ki raziskuje uporabo toplotnih stikal in toplotnih diod v sistemih s cikličnim spreminjanjem temperature, kemijska tehnologinja Tina Kegl, ki raziskuje modeliranje in večnamensko optimizacijo pridobivanja energije in koristnih produktov iz organskih odpadkov na osnovi anaerobne razgradnje, in biologinja dr. Eva Turk, ki proučuje makroevolucijske vzorce in populacijsko genetiko pri pajkih vrste zlati mrežarji.

Statistika sicer kaže, da ženske ostajajo manjšina med izumitelji. A tri izjemne raziskovalke, ki ta stereotip rušijo, so zagotovo nagrajenke nacionalnega programa L'ORÉAL-UNESCO »Za ženske v znanosti«, ki sta jim L’ORÉAL Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO danes podelila štipendije. Program nagrajuje znanstveno odličnost mladih raziskovalk in s pomočjo vsako leto podeljenih štipendij posameznice podpira na njihovi znanstveni poti ter jim pomaga pri pridobivanju priznanja za svoje delo znotraj znanstvene skupnosti in v širši javnosti.

Hkrati program tudi opozarja na pomen žensk v znanosti in daje spodbudo mladim raziskovalkam, da svojo karierno pot na področju znanosti nadaljujejo. Nosilca programa namreč verjameta, da dosežki žensk v znanosti izboljšujejo svet prihodnosti, s podporo programa pa raziskovalke lažje uresničujejo potencial, ki ga imajo za spreminjanje sveta na bolje.

Letošnje nagrajenke nacionalnega programa L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«, ki so prejele 5 tisoč evrov vredno štipendijo in se tako pridružujejo dosedanjim 43 štipendistkam, so:

  • strojna inženirka Katja Klinar, ki trenutno v sklopu doktorskega študija raziskuje uporabo toplotnih stikal in toplotnih diod v sistemih s cikličnim spreminjanjem temperature;
  • kemijska tehnologinja Tina Kegl, ki kot mlada raziskovalka v Laboratoriju za procesno sistemsko tehniko in trajnostni razvoj raziskuje področje pridobivanja energije in koristnih produktov iz organskih odpadkov na osnovi anaerobne razgradnje s poudarkom na modeliranju in večnamenski optimizaciji procesa anaerobne razgradnje; ter
  • biologinja Eva Turk, ki je februarja letos doktorirala iz teme Biogeografija, makroevolucijski vzorci in populacijska genetika pri pajkih zlatih mrežarjih (Nephilidae).

»Ta štipendija naj bo velik poklon njihovemu znanstvenemu raziskovanju in njim kot mladim ženskam, ki so uspele doseči ravnovesje v teh težkih časih. Štipendija, ki jo te mlade dame prejemajo danes, je rezultat njihovega dolgotrajnega truda, predanosti, vztrajnosti in navdušenja nad znanostjo,« je izpostavila članica uprave in direktorica korporativnih komunikacij L’Oreal Adria Balkan Irena Šarić Dombaj.

Nagrajenkam je diplome danes podelila ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Simona Kustec. Ta je v svojem nagovoru izpostavila majhno število žensk na vodilnih mestih v slovenskem akademskem in znanstvenem prostoru. Po njenih besedah je tudi program L'Oreal-UNESCO »Za ženske v znanosti« pripomogel k popularizaciji znanosti med mladimi ženskami v akademskem okolju in znanosti.

Slavnostna govornica na današnji prireditvi, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo prof. dr. Maja Ravnikar, pa je izpostavila, da so se morale ženske znanstvenice in inovatorke prepogosto bistveno bolj potruditi, da bi se iz sence laboratorija premaknile pod žaromete.

»Ko pomislite na znanstvenico, zagotovo pomislite na ime Marie Skłodowska-Curie. A kljub dvema Nobelovima nagradama,  šele od leta 2011 program Evropske unije nosi tudi njen priimek  – ne le možev,« je podčrtala govornica.

Predsednica nacionalnega odbora za program L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«, prof. dr. Alenka Malej pa je poudarila pomen programa »Za ženske v znanosti«. Po njenih besedah L'Oreal in Unesco spodbujata razvoj mladih raziskovalk in promovirata izobraževanje kot eno osnovnih človekovih pravic.