Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na zaključni prireditvi 21. dobrodelne akcije »Podarimo knjige«

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes nagovorila zbrane na prireditvi ob zaključku 21. dobrodelne akcije "Podarimo knjige", v organizaciji Mohorjeve družbe v Celovcu in Avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.
Ministrica, gostitelji, nagarjenci in drugi pomembni gostje stojijo in gledajo gor. V rokah imajo bone.

Ministrica, gostitelji, nagarjenci in drugi pomembni gostje. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ministrica dr. Jaklitsch je v svojem pozdravu poudarila, da Mohorjeva družba gleda široko, gleda tudi na naše rojake in prek odličnih in kakovostnih knjig, ki jih izdaja, tudi združuje in povezuje ter hkrati krepi slovenski jezik, »krepi zavedanje o slovenski identiteti, o tem kdo smo,« je povedala ministrica in se srčno zahvalila za izraženo pozornost, ki jo namenjajo Slovencem v zamejstvu in po svetu tudi skozi akcijo Podarimo knjigo, ki jo skupaj z Republiko Avstrijo izvajajo že 21. leto.

Mohorjeva družba v Celovcu v sodelovanju in s finančno podporo Republike Avstrije od leta 2002 vsako leto slovenskim nevladnim ustanovam in organizacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu podarja knjige v vrednosti 50 tisoč evrov. Na današnjem dogodku sta knjižni dar v obliki vrednostih bonov podelila avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan Ivan Olip. Knjige bodo letos odšle v Benečijo, med prejemniki so namreč tudi Večstopenjska šola Pavel Petričič Špeter, kjer bodo lahko obogatili svojo knjižnico in mladim zamejskim Slovencem omogočil dostop do še širše palete kvalitetnega branja v slovenskem jeziku. Poleg njih bodo knjižnega daru deležni tudi Dnevna soba Škofijske karitas Novo mesto, Dom Petra Uzarja Tržič, Mariborska knjižnica/Knjižnica Rače, Slovenska karitas, Zavod Aktivna starost, Zavod sv. Stanislava in Zveza prijateljev mladine Slovenije.