Skoči do osrednje vsebine

Dogajanje v Kopru posvečeno pomorskim tematikam

Pretekli konec tedna so se v Kopru zvrstili dogodki, s katerimi smo obeležili slovenski in evropski dan pomorstva ter 65. obletnico Luke Koper.

V četrtek, 19. maja 2022 je v dvorani Sv. Frančiška Asiškega potekala slovesnost s koncertom oboistke Monike Babić, violinistke Veronike Brecelj in godalnega Tria Maribor. Goste je pozdravil župan Mestne Občine Koper, Aleš Bržan, med govorniki  so bili predsednik uprave Luke Koper, Boštjan Napast, predsednik Zveze pomorsko prometnih agencij Gracijan Necmeskal in direktor Uprave za pomorstvo, Jadran Klinec.

V petek, 20. maja je na Upravi za pomorstvo potekala okrogla miza z naslovom »Pretresi v globalni pomorski logistiki in vpliv na pristanišče Koper«, na kateri so sodelovali svetovalec uprave Luke Koper,  Andrej Cah, predsednik Zveze pomorsko prometnih agencij, Gracijan Necmeskal, predsednik Sekcije pristaniških špediterjev Čedomir Bojanić in pristaniški kapitan Uprave za pomorstvo, Vladimir Vladović.

Na okrogli mizi je bilo med drugim izpostavljeno povečano število ladij na sidrišču koprskega pristanišča. Pristaniški kapitan Vladimir Vladović ocenjuje, da se varnostna situacija zaradi tega ni spremenila. Ladjam je na voljo 13 sidrnih točk, v primeru povečanega števila je na voljo še dodatnih 10 položajev za sidranje. Pristaniški kapitan je prisotne seznanil z aktivno vlogo Uprave za pomorstvo v projektu EUREKA (v angleščini), ki se financira iz programa Interreg ADRION. Projektne aktivnosti so usmerjene v povišanje stopnje pomorske varnosti v jadransko-jonski regiji. V okviru projekta poteka pilotna uvedba STM koncepta (angleško Sea Traffic Management), s katerim bo nadgrajen tudi Center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju.

V soboto, 21. maja  je potekal pristaniški dan, v okviru katerega je tudi Uprava za pomorstvo odprla svoja vrata za obiskovalce. Na voljo je bil ogled plovila SI-20, s katerim skrbimo za varovanje obalnega morja, obiskovalci so si lahko ogledali delo v centru za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah.

Vsi dogodki preteklega tedna so bili zelo dobro obiskani.

govor direktorja Uprave za pomorstvo
1 / 4