Skoči do osrednje vsebine

Slavnostna podelitev spominskih medalj ob 30. obletnici Slovenije in priznanja urada

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes v Vili Podrožnik na slavnostnem dogodku podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu argentinski Slovenki Alenki Prijatelj za dolgoletna prizadevanja pri organizaciji in razvoju slovenskega šolstva ter neprecenljiv prispevek k povezovanju skupnosti in ohranjanju slovenske kulture, misli in besede med rojaki v Argentini ter vročila spominske medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije zaslužnim prejemnikom iz zamejstva in izseljenstva za njihov prispevek k nastajanju, krepitvi in razvoju slovenske državnosti in slovenskih skupnosti v preteklih 30-ih letih.

ministrica in prejemniki stojijo.

Ministrica s prejemniki spominskih medalj in prejemnico priznanja urada. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Lansko leto smo s ponosom in veseljem obeležili 30. obletnico samostojne Slovenije. Morda danes ne bi hodili po samostojnih tleh in se slovenski glas ne bi tako jasno in odločno slišal v evropskem prostoru, če ne bi ta odločilen zgodovinski trenutek z vso vnemo in brezkompromisno z izjemnim prispevkom podprli tudi Slovenci, ki so tiste dni živeli in delovali na tujem. Vlada Republike Slovenija se je tako lansko leto, z željo, da se vsaj z majhno gesto zahvali za njihov prispevek, odločila, da tudi njim podeli spominske medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije. Medalja pa se podeljuje tudi zavednim in prizadevnim Slovencem, ki so bili v teh tridesetih letih aktivni tudi znotraj slovenskih skupnosti z željo, da se ohrani slovenska beseda, misel, kultura, tradicija; da se ohrani slovenska bit tudi med Slovenci, ki so svoj drugi dom naši na tujih tleh. Med prejemniki je tako kar nekaj zaslužnih Slovencev iz zamejstva in sveta. Ministrica dr. Jaklitsch je na današnji slovesnosti vročila odlikovanje tistim zaslužnim prejemnikom iz zamejstva in izseljenstva, ki so se vrnili v matično domovino, Spominski medaljo ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije so prejeli Marcelo Claudio Brula, Miha Dobrin, Silva Eöry, prof. dr. Marko Hawlina, Jože Jan, dr. Katalin Munda Hirnök, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, Marta Paulina Selan, prim. Polonca Truden Dobrin, dr. med., in mag. Jana Valenčič.

Ministrica je v svojem nagovoru spomnila na velik pomen Slovencev v zamejstvu in po svetu za uspeh osamosvojitve, mednarodnega priznanja in uveljavitve Republike Slovenije. »Vesela in počaščena sem, da se vam, dragi rojaki, lahko danes v imenu slovenske države, v imenu slovenske vlade in vseh, ki imamo radi svojo državo, zahvalim za vaš velik prispevek v tistem času. Da ste aktivno in odločno v državah, kjer ste živeli, podprli mlado slovensko državo. Da ste dali na razpolago svoj čas, svoje moči, znanja, poznanstva in marsikdaj tudi svoja sredstva, da bi voditelji v vaši državi sprejeli pravo odločitev. Da bi prepričali širšo javnost, da ima majhen narod v nebesih pod Triglavom pravico živeti v svoji državi. Res iskrena hvala iz vsega srca! Iskrena zahvala tudi vsem vam, ki ste zadnjih trideset let delali za večjo prepoznavnost Slovenije v svetu. Iskrena hvala vam, ki ste bili aktivni znotraj slovenskih skupnosti, iz katerih prihajate. Nešteto prostovoljnih ur, skrbi in žrtev ste darovali za ohranitev in krepitev slovenske besede, pesmi, slovenske kulture in slovenske misli med našimi rojaki,« je povedala ministrica ter izrazila tudi veselje ob podelitvi posebnega priznanja in zahvale Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gospe Alenki Prijatelj. Gre namreč za priznanje urada, namenjeno posameznikom ali organizacijam, ki se jim želi urad še posebej zahvaliti za desetletja neprecenljivega dela za slovensko skupnost.