Skoči do osrednje vsebine

Na dnevih medgeneracijskega sožitja tudi o stanovanjski problematiki

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor je aktivno sodelovalo na letošnjih dnevih medgeneracijskega sožitja, ki so potekali na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na okrogli mizi o stanovanjski problematiki starejših in mladih je sodeloval mag. Matija Polajnar iz Sektorja za stanovanja.
Okrogla miza na Dnevih medgeneracijskega sožitja

Okrogla miza na Dnevih medgeneracijskega sožitja | Avtor: Jure Kos

1 / 2

Ministrstvo za okolje in prostor, ki je v tem mandatu prenovilo stanovanjsko zakonodajo, ima v načrtu do leta 2026 zagotoviti vsaj 5000 dodatnih javnih najemnih stanovanj. Samo Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) bo v okviru razvoja in izvajanja lastnih investicij  v Ljubljani, Mariboru in Kopru do leta 2024 zaključil gradnjo 1138 javnih najemnih stanovanj (od tega 85 oskrbovanih stanovanj za starejše).

Stanovanjski sklad od leta 2021 naprej izvaja aktivnosti razvoja več investicij (faze pridobivanja zemljišč, prostorske in komunalne ureditve, idejnih rešitev in projektiranja ter pridobivanja gradbenih dovoljenj) na lokacijah po celi Sloveniji (Novo mesto, Jesenice, Kranj, Lukovica, Lendava, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica in Dragomelj) za pridobitev dodatnih 1760 javnih najemnih stanovanj (od tega 118 oskrbovanih stanovanj za starejše) do leta 2027 in naprej.

Tem projektom je treba dodati še investicije občin in občinskih stanovanjskih skladov, ki jim ugodnejši zakonski pogoji olajšujejo pridobivanje novih javnih najemnih stanovanj. Samo ljubljanski stanovanjski sklad bo na primer do leta 2025 zagotovil še dodatnih 1044 javnih najemnih stanovanj, aktivni pa so tudi drugi skladi mestnih občin.

Med pomembnejšimi novimi možnostmi za povečanje števila javnih najemnih stanovanj je treba omeniti vzpostavitev javne najemne službe pri SSRS, za katero so sprejete pravne podlage in zagotovljena proračunska sredstva. Lastniki nepremičnin lahko varno brez težav in tveganj oddajo svojo nepremičnino v najem Stanovanjskega sklada. Ocenjujemo, da bo že v letošnjem letu na voljo nekaj deset zasebnih stanovanj, ki bodo preko javne najemne službe po neprofitni najemnini dostopna mladim in mladim družinam.

 

V okviru Načrta za okrevanje in odpornost je stanovanjski politiki namenjenih 60 milijonov evrov sredstev. Sredstva bodo namenjena občinam, stanovanjskim skladom in neprofitnim stanovanjskim organizacijam za sofinanciranje projektov gradnje, nakupa ali prenove neprofitnih najemnih stanovanj, namenjenih ranljivim skupinam prebivalstva.