Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: "Sedanje krize bi nam morale služiti kot opozorilo"

Minister za zdravje Janez Poklukar je nagovoril delegate 75. zasedanja Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO).

Med 22. in 28. majem 2022 v Ženevi poteka 75. zasedanje Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). Letošnja tema je »Zdravje za mir, mir za zdravje«.

Minister za zdravje Janez Poklukar je bil tretji visoki predstavnik držav članic, ki je nagovoril delegate na plenarnem zasedanju. V nagovoru je uvodoma izpostavil, da si na podlagi pridobljenih izkušenj vsi prizadevamo odpraviti vrzeli v naših zdravstvenih sistemih, ki jih je razgalila pandemija. Toda tovrstna prizadevanja je zdaj zasenčila nova izredna krizna situacija v Evropi. Minister je poudaril, da je vsaka izguba človeškega življenja obžalovanja vredna, a ko so izgube povezane z uničevanjem civilne infrastrukture, vključno z zdravstveno, so tudi nerazumljivo tragične.

Minister je poudaril, da je mir temelj zdravja in blaginje. Ne moremo si popolnoma opomoči od pandemije in doseči najbolj ranljive skupine prebivalcev, medtem ko se svet spopada s konflikti in uporablja orožje. In ne moremo doseči zastavljenih zdravstvenih ciljev, če so kršene naše skupne vrednote, kot sta solidarnost in zagotavljanje zdravstvenih storitev za vse.

Brez enotnega in usklajenega delovanja vseh deležnikov na globalni ravni se med drugim ne moremo uspešno osredotočiti tudi na reševanje podnebnih sprememb, ki že imajo in bodo še naprej imele pomemben vpliv na zdravje.

Sedanje krize bi nam morale služiti kot opozorilo. Ministri za zdravje in celotna zdravstvena skupnost so dolžni pravočasno opozarjati na vse, kar lahko škoduje zdravju naših prebivalcev in se povezati v ukrepanje, saj je zdravje tudi v globalnem smislu pogoj za mir in mir je pogoj za zdravje.

Slovenija je danes ob robu zasedanja organizirala tudi stranski dogodek v podporo sprejema SZO akcijskega načrta za izvajanje alkoholne strategije, ki je bila sprejeta že leta 2010. Stanje se je na tem področju v času pandemije poslabšalo, tako da bo v prihodnje tako v zdravstvu kot družbi temu področju potrebno nameniti več pozornosti.

Minister se je srečal še z nekaj drugimi delegacijami - Francozi, Nemci, Estonci, Švedi, Portugalci, s katerimi se je pogovarjal o številnih zdravstvenih prioritetah, med drugim tudi o oblikovanju strategije obvladovanja protimikrobne odpornosti ter zdaj aktualnih opičjih kozah. Jutri se bo minister sestal še z direktorjem urada SZO za Evropo. Govorila bosta o trenutnih izzivih na področju zdravja in zdravstvenih sistemov v Evropi.