Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Bruslju, na katerem so državni sekretarji in ministri za evropske zadeve osrednjo pozornost namenili pripravam na posebni Evropski svet, ki bo potekal 30. in 31. maja 2022. Izmenjali so tudi mnenja o nadaljnjem ukrepanju Sveta pri pripravi odziva na predloge Konference o prihodnosti Evrope ter nadaljevali s postopkom v skladu s 7. členom Pogodbe o EU z zaslišanjem Madžarske glede stanja na področju vladavine prava.
Državni sekretar Dovžan z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Italije Amendolo, rokovanje

Državni sekretar Dovžan z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Italije Amendolo | Avtor: EU

1 / 3

Ministri in državni sekretarji so v okviru priprave posebnega zasedanja Evropskega sveta razpravljali predvsem o podpori Ukrajini, energetiki, obrambi, pa tudi o prehranski varnosti. Državni sekretar Dovžan je v tem kontekstu poudaril pomen nadaljnje podpore in pomoči Ukrajini ter izrazil pričakovanje, da bo Evropski svet dal močno politično sporočilo podpore evropski perspektivi Ukrajine, pa tudi drugih aspirantk. Izrazil je zaskrbljenost nad rusko blokado ukrajinskih pristanišč, kar preprečuje izvoz kmetijskih proizvodov in lahko ogrozi svetovne zaloge hrane. Izrazil je tudi podporo opustitvi rabe fosilne energije iz Rusije in poudaril pomen čim hitrejšega energetskega prehoda. V zvezi s tem je izpostavil pomen ustreznega poudarka na obnovljivih virih energije, tudi na jedrski energiji, in pomen hitrejšega umeščanja projektov energije obnovljivih virov v prostor.

Svet za splošne zadeve je v skladu s postopkom po členu 7(1) Pogodbe o EU v zvezi z ugotavljanjem obstoja jasnega tveganja resnih kršitev vladavine prava izvedel zaslišanje Madžarske. Gre za četrto takšno zaslišanje zoper Madžarsko v Svetu za splošne zadeve. Države članice so Madžarski podale vprašanja glede stanja na dvanajstih področjih iz obrazloženega predloga Evropskega parlamenta. Državni sekretar Dovžan je podprl spoštovanje vladavine prava v Uniji, vseh državah članicah ter institucijah EU in se zavzel za objektiven in transparenten pristop ter dosledno spoštovanje načela enake obravnave, s ciljem utrjevanja medsebojnega zaupanja držav članic in institucij EU.

Ministri in državni sekretarji so se seznanili tudi z aktualnimi informacijami glede Konference o prihodnosti Evrope in razpravljali o odzivu Sveta na predloge Konference o prihodnosti Evrope. Po sprejemu Poročila o izidu Konference 9. maja 2022 v Strasbourgu morajo vse tri institucije zdaj preučiti, kako bi lahko učinkovito ukrepale, vsaka v okviru svojih pristojnosti in v skladu s pogodbami EU. Državni sekretar Dovžan je poudaril, da so priporočila državljanov zelo konkretna in relevantna, zato jih je treba obravnavati z vso resnostjo in se na njih odzvati. Vse predloge je treba natančno preučiti in o njih razpravljati v Svetu. V prvi fazi se je smiselno osredotočiti na tiste predloge na področju skupnih politik, na katere lahko najdemo odgovor v okviru obstoječih pogodb, saj tako državljanom pokažemo, da njihove predloge jemljemo resno in tudi ukrepamo.