Skoči do osrednje vsebine

Nagovor državnega sekretarja dr. Raščana ob obeležitvi svetovnega dneva čebel v Gani

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je preko avdio video povezave nagovoril udeležence praznovanja svetovnega dneva čebel, ki ga je v Gani organizirala Nacionalna čebelarska platforma. Poudaril je pomembno vlogo čebel pri zagotavljanju prehranske varnosti in pomen izmenjave strokovnega znanja med Slovenijo in Gano pri varovanju čebel.

Državni sekretar dr. Raščan med video nagovorom, na vrhu logotip svetovnega dneva čebel

Državni sekretar dr. Raščan med video nagovorom | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

Čebele so ene od najpomembnejših opraševalcev, ki zagotavljajo hrano, trajnostno kmetijstvo in biotsko raznovrstnost. S tem prispevajo tudi k blažitvi podnebnih sprememb in k ohranjanju okolja. "Veseli me, da se Gana ob svetovnem dnevu čebel osredotoča na grožnje, ki jih podnebne spremembe predstavljajo za čebele in druge opraševalce. Zaradi podnebnih sprememb in degradacije okolja je namreč ogrožena prehranska varnost," je poudaril državni sekretar dr. Raščan.

Državni sekretar dr. Raščan je prav tako izrazil zadovoljstvo nad tem, da sta Slovenija in Gana z izmenjavo strokovnega znanja med državama - in v sodelovanju s slovenskim podjetjem Medex - združili moči pri varovanju čebel.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je na pobudo Slovenije leta 2017 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Na ta dan se je namreč rodil pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za čebele Anton Janša.