Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti položil temeljni kamen za zunanji avditorij ob SNG Nova Gorica

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je skupaj s podžupanjo Mestne občine Nova Gorica Damjano Pavlica in direktorico Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica Mirjam Drnovšček položil temeljni kamen za zunanji avditorij ob Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Gre za enega od infrastrukturnih objektov, ki bo zgrajen v okviru projekta Evropska prestolnica kulture. Leta 2025 ga bo nosila Nova Gorica v sodelovanju z Gorico.
Direktorica novogoriškega gledališča, podžupanja Mestne občine Nova Gorica in minister za kulturo ob temeljnem kamnu za zunanji avditorij novogoriškega gledališča

Mirjam Drnovšček, direktorica SNG Nova Gorica, Damjana Pavlica, podžupanja Mestne občine Nova Gorica, in dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 2

S položitvijo temeljnega kamna so slavnostno obeležili enega od prvih ključnih korakov k izgradnji avditorija – pridobitev gradbenega dovoljenja. Poleg projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD) je bila do sedaj izdelana tudi idejna zasnova za pridobitev projektnih in drugih pogojev (projektna dokumentacija IZP).

Vlada Republike Slovenije je na predlog Ministrstva za kulturo prvo etapo gradnje zunanjega avditorija ob Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica uvrstila v Nacionalni razvojni program 2022–2025. Izvedba investicijskega projekta predvideva gradnjo odprtega avditorija z odrom in vsemi konstrukcijskimi elementi, ki so potrebni za kasnejšo morebitno izvedbo strehe, ter ureditev spremljajočih prostorov. 

Za investicijski projekt so v obdobju od 1. januarja 2021 do 31. decembra 2024 predvidena proračunska sredstva v vrednosti 2.513.598,36 evra (z DDV). To predstavlja 99,80 % investicijske vrednosti celotnega projekta. Preostala sredstva bo zagotovilo novogoriško gledališče.

Zunanji avditorij, ki bo novo prizorišče za kulturne prireditve in koncerte, bo zgrajen med SNG Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka. Z njim bo imela Nova Gorica možnost večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih, ki jih bo lahko ponudila javnosti. Avditorij, ki bo sprejel okoli 500 obiskovalcev, bo ne le regijsko, ampak tudi čezmejno kulturno središče.