Skoči do osrednje vsebine

V Franciji potekal sestanek generalnih direktorjev za civilno zaščito Evropske unije, gospodarskega prostora in držav kandidatk

V okviru francoskega predsedovanja Svetu EU je od 17. do 18. maja 2022 je v v Aix en Provence potekal redni sestanek generalnih direktorjev za civilno zaščito Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in držav kandidatk.

Francija je za rdečo nit svojega predsedovanja na področju civilne zaščite izbrala prilagajanje civilne zaščite ekstremnim vremenskim pojavom, ki so posledica podnebnih sprememb. Na sestanku je predstavila svoje dosežke. Med drugim je napovedala vzpostavitev Evropskega centra odličnosti za požare v naravnem okolju, ki bo namenjen usposabljanjem in bo začel delovati leta 2024. 

Sestanka se je udeležil tudi namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, mag. Stanislav Lotrič, ki si je med obiskom v Franciji skupaj s francoskim direktorjem ter direktorji iz ostalih držav ogledal praktično vajo mehanizma Unije na področju civilne zaščite DOMINO. V vajo s scenarijem hudih padavin, ki povzročijo številne industrijske nesreče, je bilo vključenih 10 evropskih modlov za odziv na nesreče in okrog 1000 udeležencev iz 17 držav.

Pred stavbo 36 udeležencev sestanka čaka na zajem fotografije.

Udeleženci sestanka generalnih direktorjev. | Avtor: Lucija Jereb

1 / 3