Skoči do osrednje vsebine

Podpis sporazuma s Suverenim malteškim viteškim redom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v Rimu z generalnim sekretarjem za zunanje zadeve Suverenega malteškega viteškega reda veleposlanikom Stefanom Ronco podpisal sporazum med Slovenijo in Suverenim malteškim viteškim redom. Sporazum poleg splošnega okvira sodelovanja predvideva krepitev sodelovanja na socialnem, humanitarnem in zdravstvenem področju ter zagotavljanje pomoči ob humanitarnih in naravnih nesrečah. Slovenija in Suvereni malteški viteški red v letošnjem letu obeležujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov.
Podpis sporazuma

Podpis sporazuma | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je gostil veleposlanike, ki nerezidenčno pokrivajo Slovenijo iz Rima. Ob bližajoči se 30. obletnici članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov (OZN) in dnevu slovenske diplomacije je državni sekretar veleposlanikom predstavil večstranske aktivnosti Slovenije. Izrazil je tudi interes za krepitev dvostranskega in večstranskega sodelovanja z omenjenimi državami.

Ob robu delovnega obiska v Rimu je državni sekretar preko avdio-video konference nagovoril še Odbor veleposlanikov Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav (angleško Organisation of African, Caribbean and Pacific States - OACPS). Poudaril je pomen sodelovanja z državami OACPS na multilateralni ravni in naslovil pereče skupne globalne izzive, predvsem prehransko varnost in podnebne spremembe. Zavzel se je tudi za čimprejšnji podpis novega partnerskega sporazuma med EU in OACPS, tako imenovanega Post-Cotonoujskega sporazuma.