Skoči do osrednje vsebine

Ministrica z najmlajšimi porabskimi Slovenci na prireditvi ob svetovnem dnevu čebel

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes v Porabju udeležila dogodka, ki sta ga ob svetovnem dnevu čebel pripravili Razvojna agencija Slovenska krajina in Zveza Slovencev na Madžarskem skupaj z najmlajšimi iz Dvojezičnih vrtcev Gornji Senik in Sakalovci. Ministrico je spremljala slovenska generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček.

Dogodek, ki je bil namenjen ozaveščanju otrok o pomenu čebel, se je pričel s pozdravom predsednice Zveze Slovencev na Madžarskem Andreje Kovacs ter ministrice dr. Jaklitsch in s srčno zapetimi pesmicami najmlajših na temo čebelic. Med drugim so zazvenele Slakove "Čebelice". V nadaljevanju so sledile številne zanimive aktivnosti, namenjene najmlajšim. Otroci so skupaj z ministrico posadili medovite rastline, sprehodili so se do čebelnjaka, ki bil pred dvema letoma na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in s finančno pomočjo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu postavljen ob kmetiji, poskusili so svež med, pozdravile pa so jih tudi živali, ki domujejo na kmetiji. Druženje so zaključili z medenimi slaščicami, v ozadju pa se je vrtela risanka Čebelica Maja.

Tokratni obisk ministrice so porabski Slovenci izkoristili tudi za zahvalo ministrici za njeno delo, trud in izraženo skrb za njihovo stvarnost. V preteklih dveh letih je bilo storjenih kar nekaj premikov v korist tamkajšnje slovenske manjšine. Še posebej velik poudarek je bil namenjen krepitvi gospodarstva, ki je pomembna podstat tudi za kulturne, jezikovne in druge aktivnosti, s katerimi tamkajšnji Slovenci ohranjajo slovensko identiteto, pa tudi področju krepitve dvojezičnega šolstva; tako v vrtcih kot v osnovni šoli.