Skoči do osrednje vsebine

Generalna skupščina združenja evropskih geodetskih in katastrskih uprav EuroGeographics

Od 15. do 17. maja 2022 je v Sarajevu potekala redna generalna skupščina združenja evropskih geodetskih in katastrskih uprav - EuroGeographics. Konference, ki jo je organizirala Federalna uprava za imovinsko pravne poslove Federacije Bosne in Hercegovine, se je udeležilo 100 udeležencev iz 38 držav.

Udeleženci konference smo poleg rednih volitev novih članov upravnega odbora, potrditve programa dela in finančnega načrta združenja razpravljali tudi o izzivih, ki so pred geodetskimi upravami v območju geografske Evrope v hitro spreminjajoči se sodobni družbi v luči nedavne pandemije in vojaškega spopada v Ukrajini.


V številnih predstavitvah in na okroglih mizah, ki so se zvrstile v dveh dneh zasedanja, so bile obravnavane teme povezane z vplivom sodobnih tehnologij, spremenjenega načina dela na daljavo in spreminjajočih se uporabniških potreb in zahtev do podatkov in storitev, ki jih zagotavljajo geodetske uprave v Evropi. Predstavljeni so bili številni programi in projekti, ki jih na področju upravljanja in souporabe prostorskih podatkov izvajajo institucije Evropske Unije, kot tudi projekt Open Map for Europe, ki ga izvaja EuroGeographics (v angleščini).


Predstavitve in razprave na generalni skupščini EuroGeographicsa lahko strnemo v naslednje zaključke:

  • hitro se spreminjajoče poslovno okolje zahteva nenehno in fleksibilno prilagajanje tudi v procesih, ki jih izvajajo geodetske uprave v evropski regiji;
  • vse naše aktivnosti so zelo medsebojno povezane, predvsem pa so močno  vključene v širši družbeni podatkovni ekosistem, zato je ključnega pomena skrb za sodelovanje in medopravilnost naših podatkov in storitev;
  • samo z nenehno skrbjo za znanje in usposobljenost vseh sodelavcev se bodo geodetske uprave zmogle odzivati in prilagajati vsem novim tehnološkim in družbenim izzivom in v celoti izpolniti pričakovanja uporabnikov.

Projekt Open Map for Europe (v angleščini)

Federalna uprava za imovinsko pravne poslove Federacije Bosne in Hercegovine (v bosanskem jeziku)