Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Danes obeležujemo svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, ki je to leto posvečen temi Digitalne tehnologije za starejše in zdravo staranje.

Informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT), kot so pametne naprave ali sistemi oziroma internet stvari, lahko pripomorejo tudi h kakovostnejšemu bivanju starejših oseb.

V Sloveniji je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije julija 2021 več kot petina prebivalcev starih 65 let ali več. Prav ta del prebivalstva lahko neuporaba in nepoznavanje digitalnih tehnologij potisne ob rob delovanja in dogajanja v sodobni družbi.

Za aktivno sodelovanje v digitalni družbi so potrebne digitalne spretnosti in znanja za uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije, v Sloveniji pa ima po raziskavah le 15 %  starostnikov (65-74 let) razvite osnovne digitalne spretnosti.

V 1. četrtletju 2021 je internet je uporabljalo 62 % omenjene populacije, med neuporabniki interneta pa  jih je malo več kot polovico za razlog navedlo, da niso imeli potrebe po njegovi uporabi, skoraj tretjina pa ni imela ustreznih spretnosti.

V Službi vlade za digitalno preobrazbo smo prav zato v okviru Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti določili ukrep, ki naslavlja digitalno opismenjevanje starejših. V drugi polovici leta 2022 bodo v državi organizirani subvencionirani programi neformalnih izobraževanj osnovnih digitalnih spretnosti. Udeležili se jih bodo lahko prebivalci Republike Slovenije, stari 55 let in več s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki bodo po opravljenem izobraževanju prejeli digitalni bon v vrednosti 150 evrov, namenjen nakupu računalniške opreme.