Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan je nastopil na konferenci OECD o begu možganov v jugovzhodni Evropi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil konference Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) na visoki ravni o jugovzhodni Evropi z naslovom: "Beg možganov: Skupno oblikovanje prihodnosti". Konferenca je naslovila izzive, s katerimi se soočajo vlade pri upravljanju migracij delovne sile in pri ustvarjanju obetavne prihodnosti za svoje državljane in podjetja.

Udeleženci so razpravljali o krepitvi domačih trgov dela in spodbujanju talentov za pospešen družbeno-ekonomski razvoj v jugovzhodni Evropi. Razprava je bila utemeljena na analizah in priporočilih OECD, vključno s poročilom o delovni migraciji na Zahodnem Balkanu (2022) in napovedih o konkurenčnosti jugovzhodne Evrope (2021). Udeleženci so izmenjali tudi dobre prakse na teh področjih.

Državni sekretar dr. Raščan je nastopil na ministrskem panelu z naslovom: "Beg možganov: Kako obrniti trende v jugovzhodni Evropi". Namen panela je bil odgovoriti na vprašanji o tem, kako zmanjšati pritisk na izseljevanje delovne sile in sprostiti potenciale za hitrejši razvoj regije ter kako izrabiti potenciale, ki jih nudi diaspora za boljši gospodarski razvoj. V nagovoru je predstavil prioritete, dobre prakse in izzive na področju delovnih migracij. Vse večje izseljevanje iz regije namreč ustvarja težke razmere za lokalne trge dela. Hkrati pa so izseljenci tudi potencialni investitorji ter vir znanja in mednarodnih povezav. Uspešno naslavljanje vzrokov izseljevanja bi lahko vodilo do potencialnih vrnitev oziroma do krožnih migracij.

Panel na katerem je sodeloval državni sekretar dr. Raščan je vodila državna sekretarka na zveznem ministrstvu za zunanje zadeve Švice Patricija Danzi. Na panelu so sodelovali še namestnik predsednika vlade zadolžen za gospodarske zadeve, koordinacijo gospodarskih sektorjev in investicije Severne Makedonije Fatmir Bytyqi, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose Bosne in Hercegovine Staša Košarac, ministrica za industrijo, podjetništvo in trgovino Kosova Rozeta Hajdari ter državni sekretar za zunanjo trgovino in razvojno sodelovanje Hrvaške Zdenko Lucić.

Ob robu konference se je državni sekretar dr. Raščan srečal s črnogorskim ministrom za gospodarski razvoj in turizem Goranom Đurovićem in kosovsko ministrico za industrijo, podjetništvo in trgovino Rozeto Hajdari.