Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje ministrskega sveta Jadransko-jonske pobude in Strategije EU za jadransko-jonsko regijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je v Tirani udeležil zasedanja ministrskega sveta Jadransko-jonske pobude (JJP) in Strategije EU za jadransko-jonsko regijo (angleško EU Strategy for the Adriatic-Ionian Region - EUSAIR), ki ga je v okviru sedmega foruma EUSAIR gostilo albansko predsedstvo JJP/EUSAIR. Zasedanje je vodila državna sekretarka v Ministrstvu za zunanje zadeve Albanije Megi Fino.
Udeleženci ministrskega zasedanja

Udeleženci ministrskega zasedanja | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar Dovžan je izrazil zadovoljstvo nad sprejetjem Tiranske deklaracije, ki vključuje usmeritve za delo EUSAIR in JJP v prihodnje. Deklaracija še posebej poudarja pomembnost nadaljevanja procesa širitve EU na Zahodni Balkan in potrebo po začetku pogajalskega procesa z Albanijo in s Severno Makedonijo. Poleg tega obsoja rusko agresijo na Ukrajino, s poudarkom na nujnosti diplomatske rešitve in nadaljnjem nudenju humanitarne pomoči. Deklaracija spodbuja tudi vključevanje mladih v EUSAIR in pozdravlja organizacijo podjetniškega tekmovanja mladih iz regije v okviru slovenskega projekta POPRI.   

Državni sekretar je v svojem nagovoru poudaril zeleno preobrazbo, izboljšanje kakovosti življenja ob skupnem morju s konkretnimi ureditvami in uveljavitvijo režimov, ki temeljijo na upoštevanju ekosistemskih storitev obale in morja v jadransko-jonski regiji. Poudaril je tudi pomen regionalnega povezovanja in izboljšanja položaja mladih, ki so temelj za razvoj in napredek Zahodnega Balkana. Vse navedeno je tudi v ospredju slovenske podpore državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU.

V okviru JJP in EUSAIR Slovenija namenja veliko pozornosti zaščiti okolja. Zelena infrastruktura in uporaba modrih koridorjev je pomembna za udejanjanje pomorskega prostorskega načrtovanja. Slovenija je marca 2022 organizirala okroglo mizo o vlogi nacionalnih parkov, s poudarkom na morski biotski raznovrstnosti, ki je temelj trajnostnega razvoja. 

Na ministrskem zasedanju v Tirani je enoletno predsedovanje JJP/EUSAIR od Albanije prevzela Bosna in Hercegovina.

Državni sekretar Dovžan se je ob robu zasedanja srečal z glavnim pogajalcem Albanije z EU Zefom Mazijem. V pogovoru sta izmenjala stališča glede širitve EU in o stanju napredka v prizadevanjih Albanije v tem procesu, predvsem o stanju implementacije reform.