Skoči do osrednje vsebine

Podelitev priznanj Blaža Kumerdeja

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je nagovorila udeležence na slavnostni podelitvi priznanj Blaža Kumerdeja za leto 2021, ki jo prireja Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Priznanja Blaža Kumerdeja za leto 2021 so prejeli:

  • Osnovna šola Šenčur,
  • Osnovna šoli Elvire Vatovec Prade,
  • Osnovna šoli Dornberk,
  • Nina Malajner, učiteljica razrednega pouka na OŠ Janka Padežnika Maribor,
  • Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija,
  • Anita Ambrož, ravnateljica OŠ Muta.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je uvodoma poudarila, da s priznanji ohranjamo spomin in temeljne vrednote, ki jih je živel in pri svojem delu zasledoval Blaž Kumerdej, ki je s svojo razsvetljensko miselnostjo in visoko narodno zavestjo odigral izjemno pomembno vlogo za razvoj šolstva v našem prostoru.

»Velika zahvala in iskrene čestitke za vse delo in nadvse pomembno poslanstvo, ki ga opravljate pri vašem delu. Živimo v času, ki ga zaznamuje klic in potreba po stalnem učenju, znanju in vedenju. Napočil je čas za vseživljenjsko učenje in z njim povezane potrebe po znanju kot dobrini, dosežku in vrednoti, ki mora biti na voljo kadarkoli, za kogarkoli in v različnih oblikah ter podobah. Ki mora biti vodeno s strani visoko usposobljenih strokovnih avtoritet, ki znajo predajati tako klasična temeljna znanja, kot tudi novosti znanja za čas, ki ga živimo. Z vašim pristopom in odnosom do dela ste pokazali, da se neznank časa ne bojite, ampak jih razumete kot priložnost za razvoj, za novosti, za pomoč, sodelovanje, povezovanje, za prenos dobrih idej in praks. Z vsem tem krepite strokovnost in avtoriteto vašega dela, zaupanje v vzgojno-izobraževalni prostor, v poslanstvo, ki ga mora v družbi preko vašega dragocenega dela nositi moč znanja in z njim povezanih vrednot« je izpostavila ministrica Kustec.

Priznanja Blaža Kumerdeja

Zavod Republike Slovenije za šolstvo od leta 1999 podeljuje priznanja Blaža Kumerdeja posameznikom, skupinam ali institucijam za odlično partnerstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Priznanje se podeljuje za dosežke pri uvajanju novosti na področjih predšolske vzgoje, osnovnih šol in srednjih šol, šol za otroke s posebnimi potrebami in dijaških domov, pa tudi za odličen končni izdelek, za nove rešitve s področja načrtovanja in uresničevanja kurikuluma ter za širjenje idej v vseh oblikah informiranja in izobraževanja.