Skoči do osrednje vsebine

Osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske 2022

Letošnja osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske se je začela v nedeljo, 15. maja 2022 ob 11.00 s postrojem njenih pripadnic in pripadnikov v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani.
Izstrelitev topovskih salv v vojašnici Edvarda Peperka Ljubljana

Izstrelitev topovskih salv v vojašnici Edvarda Peperka Ljubljana | Avtor: Luka Mitrovič

1 / 2

Slovenska vojska 15. maja praznuje svoj dan, ko so leta 1991 slovenski naborniki pričeli s služenjem vojaškega roka izključno v Sloveniji in sicer v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok služilo v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je poudaril pomen oboroženih sil: »Vi ste ponosni dedič te slavne tradicije. Zdaj ste močan vojaški steber našega sistema nacionalne varnosti. Slovenija se zanese na vas. Zavezniške vojske se zanesejo na vas. Doslej še nikogar niste razočarali. Z vašim delom na mirovnih misijah v tujini, z vašo profesionalno skrbjo za obrambne naloge doma ter z vašo srčno pomočjo našim ljudem v stiskah vedno vse navdušite«.

Navzoče je nagovoril minister za obrambo Republike Slovenija mag. Matej Tonin: »Današnji dan Slovenske vojske lahko praznujemo bolj optimistično. V zadnjih dveh letih nam je skupaj vendarle uspelo ustaviti kadrovski prosti pad in začeti z modernizacijo Slovenske vojske. To nam je uspelo le za to, ker smo delovali kot ekipa in drug drugega podpirali v najtežjih trenutkih. Ljudje so bistvo vsake vojske«.

Zbrane je nagovoril tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, ki je uvodoma spomnil na začetke samostojne, suverene in neodvisne Republike Slovenije: »Varnostna situacija v Evropi 31 let kasneje potrjuje našo zavezanost zahodnim civilizacijskim  vrednotam, ki so nas naučile skozi zgodovino, da smo najmočnejši takrat, kadar delujemo skupaj. Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske delujemo tako za naše skupno dobro doma kot v mednarodnem varnostnem okolju. Da bi bili pri tem uspešni, moramo biti vedno in ob vsakem času ustrezno usposobljeni, opremljeni in tudi oboroženi«. Generalmajor Glavaš je opomnil tudi na mednarodno varnostno okolje, ki se ves čas spreminja: »Mednarodna varnostna skupnost se na te spremembe različno odziva. Za Slovenijo, ki je članica zavezništva in Evropske unije, je pomembno, da smo enakovreden in zanesljiv partner«. Na koncu je izpostavil še usposobljenost in strokovnost pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki se vedno odzovejo klicu domovine. To so nedavno dokazali tudi v Kočevju.

Ob tej priložnosti je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor  povišal namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Romana Urbanča v čin generalmajorja Slovenske vojske. Generalmajor Urbanč je zaposlen v Slovenski vojski 28 let. V svoji vojaški karieri je opravljal poveljniške in štabne dolžnosti na vseh ravneh poveljevanja. Odlikujeta ga sposobnost strateškega razmišljanja in oblikovanja strateške vizije na eni kot tudi sposobnost implementacije strateških in operativnih odločitev na drugi strani, zato je bil 10. maja 2021 imenovan za namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Podeljena sta bila tudi naslova »najboljši vojak leta 2021« in »najboljši podčastnik leta 2021«. Prvi pripada poddesetniku Tilnu Mravljetu iz Specializirane enote vojaške policije, drugi pa pripadniku Odreda za specialno delovanje 430. mornariškega diviziona štabnemu vodniku Tomažu Ražmanu.

Na dogodku so sodelovali Orkester Slovenske vojske, pripadniki Gardne enote Slovenske vojske pa so v počastitev dneva izstrelili tri topovske salve.