Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. maja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 16.22 sta pri plezanju v Zeleniških špicah, občina Kamnik, tuja državljana na strmem pobočju zašla s smeri in obtičala v steni. Helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno združeno ekipo HNMP Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP)/Gorske reševalne službe (GRS)na krovu ju je nepoškodovana z vitlom dvigni iz stene in prepeljal v dolino Kamniške Bistrice. V pripravljenosti so bili gorski reševalci GRS Kamnik.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.49 si je v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, na poti ob reki Kamniški Bistrici pohodnica poškodovala gleženj. Reševalci GRS Kamnik so ji nudili prvo pomoč, gleženj imobilizirali in prenesli do ceste. Njeni domači so jo z lastnim vozilom prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 16.14 so v naselju Kumen v občini Lovrenc na Pohorju gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lovrenc na Pohorju nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 2.30 je v Kopitarjevi ulici v Ljubljani, pri Zmajskem mostu oseba padla v reko Ljubljanico. Ob prihodu gasilec Gasilske brigade (GB) Ljubljana na lokacijo je osebo v vodi pridržala skupina ljudi. Gasilci so s tehničnim posegom izvedli kontaktno reševanje, skupino civilistov so umaknili na varno in s pomočjo vrvne tehnike transportirali onemoglo osebo po vodi do bližnje lestve na bregu. Izvedli so iznos ponesrečenca in ga predali v oskrbo reševalcem Reševalne postaje UKC Ljubljana. Poškodovana oseba je bila prepeljana na Travmatološko kliniko UKC v Ljubljani. Na kraju bila prisotna policija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.13 se je na Soboškem jezeru v Murski Soboti utaplja ena oseba. Še pred prihodom reševalnih služb na kraj dogodka je ponesrečenca našel član potapljačev Murska Sobota in ga izvlekel na breg. Reševalci NMP Murska Sobota so osebo oživljali, a žal neuspešno. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.10 sta na Kumrovški cesti na Bizeljskem, občina Brežice, trčila osebno vozilo in motorno kolo. V nesreči sta se dve osebi poškodovali, kateri so reševalci NMP Brežice oskrbeli na kraju in jih prepeljali v UC Brežice. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, posuli razlite motorne tekočine, odstranili vozili s cestišča in počistili cestišče.

Ob 15.16 je na Cesti 4. julija v Krškem osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Poškodoval se je voznik vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Krško so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 11.55 je na Rudarski cesti v Velenju kolo z motorjem trčilo v cestni stebriček, pri tem pa je prišlo do iztekanja olja po cestišču. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka ter z vpojnimi sredstvi posuli razlito olje. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 11.13 je v naselju Nemški Rovt, občina Bohinj, motorist padel in si poškodoval nogo. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Bohinj. V SB Jesenice ga je prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik.

Ob 17.25 sta pri Visokem nad Poljanami, občina Škofja Loka, trčili osebni vozili.

Ob 20.31 sta na cesti Podtabor–Tržič, občina Tržič, trčili osebni vozili. V nesreči je ena oseba umrla, druga pa se je poškodovala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja in nudili pomoč policiji in reševalcem.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.36 je na Dolenjski cesti v Ljubljani, prišlo do prometne nesreče enega vozila. Gasilci GB Ljubljana so eno ukleščeno osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila ter odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.44 sta v naselju Vaneča v občini Puconci trčili osebni vozili, pri čemer je eno vozilo odbilo v obcestni jarek. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka. Reševalci PHE Murska Sobota so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.23 sta v Solkanu na Cesti IX, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili, pri kateri se je ena oseba lažje poškodovala. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili zdravniško pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, odklopili akumulatorja ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Postojna

Ob 21.12 se je na avtocesti Kozina–Kastelec v predoru Kastelec zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, PGD Materija in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, do prihoda reševalcev NMP Sežana nudili prvo pomoč poškodovani osebi in jo prenesli v reševalno vozilo, s katerim so jo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.36 je na Poti v Konjsko v Vojniku zagorela zapuščena sušilnica. Gasilci PGD Vojnik, Nova Cerkev, Frankolovo, Socka, Dobrna, Škofja vas in Ljubečna so obsežen požar objekta omejili in pogasili. Ogenj je objekt v celoti uničil.

Izpostava Koper

Ob 20.10 so na Morovi ulici v Izoli stanovalci opazili zadimljeno stopnišče stanovanjskega bloka. Še pred prihodom gasilcev JZ GB Koper in PGD Izola je stanovalec odstranil osmojeno hrano s štedilnika in prezračil stanovanje ter hodnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.59 se je na Kržišnikovi ulici, občina Medvode, v večstanovanjskem objektu v tretjem nadstropju širil vonj po zažganem. Gasilci PGD Preska Medvode so po pregledu nadstropja ugotovili, da se kadi iz stanovanja. Gasilci so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zbudili občana ter iz pečice iznesli zažgano hrano. Gasilci so še prezračili stanovanje, do požara ni prišlo.

Ob 11.24 se je v stanovanju bloka v Puhovi ulici v Ljubljani smodila pozabljene hrana na štedilniku. Gasilci GB Ljubljana so v stanovanje v 2. nadstropju vstopili skozi balkon in odstavili zažgano hrano.

Izpostava Maribor

Ob 2.38 je zagorel objekt vrtca v Brezju v občini Maribor. Na objektu vrtca so potekala obnovitvena dela in dozidava novega dela vrtca. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor, PGD Brezje, Dogoše, Pobrežje, Zrkovci in Malečnik. Pri gašenju požara se je poškodoval gasilec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, ki ugotavljajo vzrok požara.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.01 je v Knezovi ulici v Novem mestu zaradi pregretja kamina zagorelo ostrešje nadstreška drvarnice. Ogenj, ki je ožgal okoli pet kvadratnih metrov izolacije in ostrešja so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Postojna

Ob 13.37 je v naselju Kobdilj v občini Komen gorel čebelnjak. Požar, ki je čebelnjak uničil, so pogasili gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana.

Ob 15.29 je v naselju Podbreže, občina Sežana, zagorelo v letni kuhinji ob stanovanjskem objektu. Domači so do prihoda gasilcev ZGRS in PGD Sežana požar omejili, gasilci so ga dokončno pogasili ter preventivno odkrili okrog dva kvadratna metra strehe in ostrešje zalili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 11.35 je v naselju Socerb v občini Koper gorelo osebno vozilo. Ob prihodu gasilcev na kraj so občani goreče vozilo gasili. Gasilci JZ GB Koper in PGD Osp so dokončno pogasili sprednji del vozila in ga s cestišča premaknili na bližnje parkirišče.

Izpostava Maribor

Ob 14.32 je na Gosposvetski cesti v Mariboru zagorelo osebno vozilo. Lastnik je sam pričel gasiti vozilo, gasilci JZ GB Maribor pa so vozilo dokončno pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.31 so v Ulici skladateljev Ipavcev v Šentjurju zagorele smeti na prostem. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Šentjur.

Izpostava Kranj

Ob 10.13 je na Koroški cesti v Kranju gorel kup lesa v velikosti okoli 0,5 kubičnega metra. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili.

Ob 15.00 so na obrežju reke Sore v naselju Puštal v občini Škofja Loka gasilci PGD Škofja Loka pogasili manjši požar trave. 

Izpostava Ljubljana

Ob 1.18 so na Podrečju v Domžalah, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, na gradbišču pogasili 5 kvadratnih metrov zaščitne pvc ograje. 

Izpostava Postojna

Ob 19.01 sta pri Tomaju v občini Sežana goreli trava in grmovje na površini okoli 0,25 hektara. Požar so pogasili gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana. O dogodku je bil obveščen OKC Koper.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 21.32 je na Mazijevi ulici v Ljubljani v stanovanju stanovanjskega bloka zaradi okvare plinskega kuhalnika prišlo do puščanja ter vzbuha plina. Gasilci GB Ljubljana so zaprli plinsko jeklenko, opravili meritve plinov in prezračili stanovanje in hodnik. Do požara ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ptuj

Ob 11.49 je v naselja Dornava v istoimenski občini občan naletel na minometno mino kalibra 50 milimetrov ostanek iz druge svetovne vojne. Nevarno najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.35 so v naselju Dolnji Lakoš, občina Lendava gasilci PGD Dolnji Lakoš in Kapca sanirali in s folijo prekrili starejšo stanovanjsko hišo, ki se je delno porušila zaradi dotrajanosti.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 7.47 so v ulici Planina v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu težje osebe iz 3. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 20.08 so v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju gasilci GARS Kranj iz pokvarjenega dvigala rešili štiri ujete osebe, dvigalo izklopili in obvestili vzdrževalca.

Izpostava Maribor

Ob 22.00 so gasilci PGD Poljčane posredovali na Kopališki ulici v Poljčanah, kjer so reševalcem NMP nudili tehnično pomoč pri dvigu in prenosu onemogle osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.52 so gasilci PGD Trebnje ob prisotnosti Policije v Cankarjevi ulici v Trebnjem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter nudili pomoč pri oskrbi in prenosu onemogle starejše osebe. Reševalci NMP Trebnje so osebo odpeljali v SB Novo mesto.

Ob 13.03 so na Mestnih njivah v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto pomagali reševalcem NMP Novo mesto pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v večstanovanjskem objektu do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 18.43 so stanovalci večstanovanjskega bloka na Cesti na Lenivec v Sežani opazili, da iz stanovanja smrdi in da se stanovalec na trkanje ne odziva. Gasilci ZGRS Sežana so s tehničnim posegom odprli vrata ter omogočili vstop reševalcem NMP Sežana in policistom PP Sežana. Oseba v stanovanju je bila živa, imela je gangreno noge in bila covid pozitivna. Gasilci so pregledali in zavarovali kraj dogodka. Osebo so reševalci prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.03 je na Celjski cesti, občina Slovenj Gradec, v večstanovanjskem objektu puščala voda. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zaprli ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/