Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo

Včeraj je v prostorih Ministrstva za pravosodje potekalo srečanje natečajne komisije, ki je v okviru projekta Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo izbrala najbolj ekspresivne likovne in pisne izdelke, ki so jih ustvarili otroci in mladostniki.

Gre za nepridobitni človekoljubni projekt za vrtce, osnovne in srednje šole, katerega namen je izpostavljanje mednarodnega dneva strpnosti (16. november) in ozaveščanje otrok in mladih o različnih oblikah nestrpnosti ter spodbujanje strpnosti, medsebojnega spoštovanja, prijateljstva in sodelovanja. Projekt že sedmo leto zapored izvajajo v Izobraževalnem centru Eksena, njegov cilj pa je otrokom in mladim dati priložnost, da skozi lastno izražanje še bolj ozavestijo problematiko nestrpnosti, ter prepoznajo pomen strpnih in spoštljivih medsebojnih odnosov. Tema projekta v tem šolskem letu je bila »Z drugimi ravnaj tako, kot si želiš, da bi drugi ravnali s tabo«, v njem pa je sodelovalo preko 40.000 otrok in mladostnikov iz 204-ih vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz celotne Slovenije.

Odzivi vrtcev in šol, ki so sodelovali v projektu, so bili zelo pozitivni in vzpodbudni, saj je projekt spodbudil izražanje o problematiki nestrpnosti in  je prispeval k bolj strpnim in spoštljivim medsebojnim odnosom. Projekt se bo zaključil 7. junija z otvoritvijo razstave v Hiši Evropske Unije v Ljubljani.