Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo je v Münchnu podpisal Memorandum o soglasju k programu Boxer v okviru OCCAR

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes popoldan v Münchnu z direktorjem organizacije OCCAR-EA (angleško Organisation for Joint Armament Cooperation) Matteom Biscegliom podpisal Memorandum o soglasju k programu Boxer v okviru OCCAR.

Minister Tonin je ob tem poudaril, da smo z današnjim podpisom končno tam, kjer bi morali biti pred 15 leti. "Slovenija dobiva vrhunska vozila, ki bodo namenjena nacionalni in kolektivni obrambi v okviru Nata," je dejal minister.

Ministrstvo za obrambo načrtuje nakup 45 vozil Boxer z nameščenim topom 30 mm, za kar je s strani OCCAR prejelo ponudbo, ki vključuje tudi logistično podporo, rezervne dele, specialno orodje in testno opremo, integracijo sistemov, testiranje, usposabljanja, dokumentacijo, razvoj in projektno vodenje. Vrednost pogodbe brez DDV je 281.500.000 evrov in je razdeljena na:

  • 45 BKV 8 x 8 (vozil z nameščeno oborožitveno postajo in opremo): 238.778.200 evrov brez DDV;
  • osnovni logistični paket (dokumentacija, usposabljanje, paket rezervnih delov, osnovno orodje in testna oprema): 23.474.560 evrov brez DDV;
  • razvojne stroške in stroške projektnega managementa: 19.247.240 evrov brez DDV.

Vrednost DDV znaša 61.930.000 evrov, skupna vrednost pogodbe pa je tako 343.430.000 evrov z DDV. Ministrstvo za obrambo bo DDV plačalo v Sloveniji.

Več podrobnosti o podpisu memoranduma in programske odločitve ter o samem projektu bomo predstavili na jutrišnji novinarski konferenci.

Minister in direktor OCCAR podpisujeta listine sede za mizo. Zadaj je zaslon s sliko vozila boxer

Minister za obrambo je v Münchnu podpisal Memorandum o soglasju k programu Boxer v okviru OCCAR | Avtor: Monika Sušanj

1 / 2