Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na ministrskem zasedanju Globalne koalicije proti Daesh/ISIS

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v vlogi ministra za razvojno sodelovanje udeležil ministrskega zasedanja Globalne koalicije proti Daesh/ISIS. Tokratno srečanje sta gostila maroški minister za zunanje zadeve Nasser Bourita in ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Srečanje je bilo namenjeno pregledu napredka in prioritet v boju proti Daesh/ISIS. Obravnavali so okrepljeno prisotnost Daesh v Afriki, izpostavljen pomen prioritetne obravnave grožnje Daesh v Iraku in krepitev protiterorističnih zmogljivost v državi ter boj proti terorizmu v Siriji, posebej na severovzhodu države. Glede Afganistana so poudarili pomen celovitega pristopa za naslovitev grožnje ISIS-Khorasan z namenom izkoreninjenja terorizma v južni in centralni Aziji.

Globalna koalicija zoper Daesh je bila ustanovljena septembra 2014, v njej sodeluje 87 držav in organizacij, med njimi so vse članice Nata in EU (razen Malte).

Ministri so sprejeli skupno izjavo, v kateri so pozdravili organizacijo prvega ministrskega srečanja koalicije na afriškem kontinentu, ter potrdili skupno odločenost nadaljevanja boja proti Daesh/ISIS z vsemi sredstvi in ustvarjanju pogojev za trajni poraz omenjene teroristične skupine, kar je izključni namen Koalicije. Ministri so poudarili zavezanost zaščite civilistov ter spomnili, da morajo vse aktivnosti potekati v skladu z mednarodnim pravom, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic ter z relevantnimi resolucijami Varnostnega sveta OZN.

Državni sekretar dr. Raščan je v svoji izjavi poudaril, da boj proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu ostaja skupna dolgoročna naloga. Kljub temu da je pandemija covida-19 otežila aktivnosti terorističnih skupin, jih ni preprečila, še posebej pa se je okrepilo rekrutiranje novih privržencev, predvsem preko spleta. Boj proti terorizmu ne more in ne sme biti zgolj naloga vlad, temveč je potrebno tesno sodelovanje s civilno družbo in zasebnim sektorjem, saj se le tako lahko učinkovito naslovijo vzroki, ki spodbujajo družbeno sprejemljivost terorističnih skupin. Prispevek k bolj varnemu okolju so tudi projekti razminiranja in odstranjevanja eksplozivnih sredstev, k čemur Slovenija prispeva prek aktivnosti ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti v Siriji in Iraku.

Ob robu zasedanja se je državni sekretar dr. Raščan srečal z zunanjim ministrom Iraka Fuadom Husseinom in zunanjo ministrico Burkine Faso Olivio Ragnaghnewendé ter namestnikom zunanjega ministra Litve Egidijusom Mailūnasom in državnim sekretarjem na zunanjem ministrstvu Čada Oumarjem Ibn Daoudom.