Skoči do osrednje vsebine

Politični direktor in generalni direktor Müller na političnih konzultacijah gostil Dženka Sejfulo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Politični direktor in generalni direktor za skupno zunanjo in varnostno politiko Jernej Müller je na povratnih političnih konzultacijah gostil generalnega direktorja za EU na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Severne Makedonije Dženka Sejfulo. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad intenzivnim političnim dialogom ter zelo dobrimi odnosi med državama.

Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med državama na vseh ravneh zelo dobro in pozdravila redni in intenzivni politični dialog med obema državama. Med osrednjimi temami pogovora je bila nadaljnja evropska pot Severne Makedonije. Zavzela sta se za čim prejšnji začetek pristopnih pogajanj. Politični direktor in generalni direktor Müller je izrazil nadaljnjo slovensko podporo Severni Makedoniji na njeni evropski poti. Sogovornika sta izmenjala poglede glede širitvenega procesa Evropske unije in izrazila obžalovanje, da še vedno ni bil sprejet pogajalski okvir za Severno Makedonijo, ki bi dejansko omogočil začetek pristopnih pogajanj.

Tema pogovorov je bila tudi pomoč Slovenije, namenjena Severni Makedoniji pri približevanju Evropski uniji, kjer je velik delež sodelovanja med državama vezan na izmenjavo izkušenj in prenos slovenskega znanja v kontekstu prilagajanja evropskim standardom. Slovenija bo letos okrepila tehnično pomoč administraciji Severne Makedonije pri približevanju EU.

Sogovornika sta izmenjala tudi mnenja glede aktualnih razmer v Ukrajini ter upravljanja z novimi varnostnimi izzivi na Zahodnem Balkanu, ki so posledica ruske agresije na Ukrajino.