Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na slovesnosti na Srpenici: »Slovensko gasilstvo je eno najboljših na svetu«

Na Srpenici na Bovškem je bil v soboto, 7. maja, slovesno odprt in uradno dan v porabo nov gasilski dom z večnamensko dvorano. Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril minister za obrambo mag. Matej Tonin.

V svojem govoru je srpeniškim gasilcem in gasilkam čestital za to veliko novo pridobitev, ki je v prvi vrsti namenjena njim, z vsemi dodatnimi prostori pa tudi celotni lokalni skupnosti. »Slovensko gasilstvo je eno najboljših na svetu,« je poudaril minister in izpostavil, da bo prav letos Slovenija gostila tudi gasilsko olimpijado, kar je veliko priznanje za našo državo. »Nov gasilski dom je zagotovilo, da bo gasilstvo stičišče kraja tudi v prihodnje, kajti slovensko gasilstvo je institucija, ki povezuje,« je še dejal minister Tonin. V nadaljevanju je izpostavil, da je bilo v preteklih dveh letih zagotovljenih 70 milijonov evropskih sredstev za razvoj sistema zaščite in reševanja. Izrazil je tudi zadovoljstvo nad doseženim na področju gasilstva v tem mandatu, saj je bil s sprejetjem novele Zakona o gasilstvu narejen pomemben napredek pri izboljševanju statusa prostovoljnih gasilcev, novela Zakona o dohodnini pa je prostovoljnim gasilcem prinesla posebno gasilsko dohodninsko olajšavo. Minister se je gasilcem in gasilkam zahvalil za predano opravljanje gasilskega poslanstva, prav tako pa tudi njihovim družinam, ki jih pri delu za skupnost podpirajo.  

Kraj Srpenica se ponaša z izredno častitljivo tradicijo gasilstva in najstarejšim ohranjenim gasilskim praporom na Tolminskem, sveti Florjan – zavetnik gasilcev, pa je tudi zavetnik tamkajšnje cerkve.

Zbrane so nagovorili tudi poslanec Državnega zbora Danijel Krivec, ki je kot predsednik gradbenega odbora projekt izgradnje novega gasilskega doma tudi vodil, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Srpenica Žan Logar.

Skupinska fotografija ministra, predstavnikov gasilske zveze in občine

Na Srpenici na Bovškem je bil v soboto, 7. maja, slovesno odprt in uradno dan v porabo nov gasilski dom z večnamensko dvorano | Avtor: Jerica Pavšič

1 / 3