Skoči do osrednje vsebine

Inovativnost mladih za boljšo prihodnost

Danes je potekalo finale nacionalnega tekmovanja Moje podjetje, v katerem je letos sodelovalo skoraj 500 dijakov in dijakinj, ki so ustanovili 104 dijaška podjetja in se potegovali za vrsto priznanj ter nagrado »Podjetje leta 2022«, ki jo je letos podelil Urad za intelektualno lastnino.

V letošnjem šolskem letu se je pod okriljem Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih JA Slovenija odvijalo že 9. tekmovanje za najboljša dijaška podjetja. Zaključna prireditev je danes potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani.  

Urad za intelektualno lastnino je letos sodeloval v žiriji za glavno nagrado in naziv »Podjetje leta 2022«, v tej kategoriji pa je trem najvišje uvrščenim dijaškim podjetjem podelil tudi praktične nagrade. Eno izmed ključnih poslanstev urada je spodbujanje ustvarjalnosti in inovativnosti med mladimi, kar je v uvodnem nagovoru danes poudarila tudi direktorica urada mag. Karin Žvokelj. Vsem sodelujočim je čestitala za uvrstitev v finale in mlade pozvala, naj kot inovatorji, ustvarjalci in podjetniki prihodnosti s svojimi idejami utirajo poti v boljšo prihodnost naše družbe. Ob tem je dodala, naj ne pozabijo na varstvo svojih dosežkov, pri čemer jim bo urad vedno na voljo z nasveti.

Letošnje tekmovanje je v ospredje postavilo področji krožnega gospodarstva in ponovne uporabe recikliranih materialov in surovin. Poudarek je bil na uporabnost izdelka v vsakdanjem življenju, ekološki naravnosti in uporabi naravnih in/ali recikliranih materialov.

Naziv Podjetje leta 2022 je osvojilo dijaško podjetje Resina d.d. iz Biotehniškega centra Naklo, ki izdeluje kremo, mazilo za ustnice in žvečilne gumije iz smrekove smole. Žirijo so prepričali z elementi tradicionalnosti, inovativnosti in ekologije. Drugo mesto je zasedlo podjetje Campfire d.d., ki iz odpadnih avtomobilskih platišč izdeluje inovativne žare, tretje mesto pa podjetje Malus d.d., ki izdeluje naravno sladilo, ki je pridobljeno iz jabolk in ne vsebuje dodatnih sladkorjev in aditivov.

Priznanja so bila podeljena še v 12 kategorijah, kot so na primer najboljša podjetniška ideja, najboljši reklamni film in najboljši izdelek znamke I feel Slovenia. Dijakinje, ki so osvojile  naziv Podjetje leta 2022, so se uvrstile naprej na evropsko tekmovanje Company of the Year competition, kjer bodo tekmovale z vrstniki iz drugih evropskih držav. 

Vsem sodelujočim dijakom in dijakinjam iskreno čestitamo!