Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti v koprskem, celjskem in mariborskem zaporu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper, Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje ter Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor smo v spomladanskem času organizirali različne aktivnosti za zaprte osebe, ki jih pripravljajo na vključevanje v družbo po prestani kazni in spodbujajo k aktivnemu preživljanju časa med prestajanjem kazni.

V koprskem zaporu smo 12. aprila 2022 izvedli pohod na Slavnik, ki so se ga udeležili štirje obsojenci, skupaj s strokovnim delavcem in študentkami, ki v zavodu opravljajo študijsko prakso.

V celjskem zaporu smo 26. aprila 2022 za skupino obsojencev organizirali obisk bližnje jame Pekel, v katero se je skupaj s spremljevalci odpravilo osem obsojencev.

V mariborskem zaporu pa je 5. maja 2022 potekal pogovorni večer z Mitjo Duhom, avtorjem knjige Tek za življenjem. Z zaprtimi osebami je delil svojo težko, a navdihujočo življenjsko zgodbo o izkušnji zapora, prevzemanju odgovornosti za svoja dejanja ter celostni spremembi življenja. Na dogodku je bilo prisotnih deset zaprtih oseb, ki so v pogovoru aktivno sodelovale. Nekateri med njimi so že prebrali avtobiografijo gosta in so bili ob srečanju še posebej nagovorjeni.