Skoči do osrednje vsebine

30. jubilejna konferenca kakovosti

4. in 5. maja 2022 je v Portorožu potekala 30. jubilejna konferenca kakovosti, kjer je v strokovnih modulih s predavanji in diskusijo sodeloval tudi Urad Republike Slovenije za meroslovje.

Letošnje konference, ki je potekala tako v plenarnem delu kot tudi v strokovnih modulih se je udeležilo več kot 300 udeležencev iz različnih področij javnega in zasebnega sektorja. Na konferenci so tudi letos bile predstavljene številne dobre prakse s področja zagotavljanja kakovosti poslovanja in zagotavljanja večje konkurenčnosti delovanja.

Že prvi dan konference je v okviru modula Zagotavljanje kakovosti na osnovi zahtev vseh zainteresiranih strani imel direktor urada dr. Samo Kopač zelo zanimivo predavanje na temo Od napake do merilne negotovosti. V svojem predavanju je poudaril predvsem sledeče:

  • Merjenja že ves čas igrajo ključno vlogo v našem življenju in so osnova za sprejemanje odločitev
  • Kakovost in učinkovitost procesov je ključno odvisna od merjenj. Še posebej v dobi digitalizacije (na primer Industrija 4.0) so merjenja ključna v vsakem najmanjšem koraku proizvodnih in storitvenih procesov.
  • Gospodarska uspešnost je vsak dan bolj odvisna od merjenj, zato lahko konkurenčno gospodarstvo, pošteno trgovanje in varno ter zdravo okolje zagotovimo le tako, da so rezultati merjenja v Sloveniji enaki rezultatom, dobljenim kjerkoli po svetu.
  • Uporaba meroslovnih načel je nujna za zagotovitev dobrih meritev, dobrih odločitev in mednarodne konkurenčnosti.

V drugem dnevu konference je mag. Grega Kovačič v okviru modula Napredne rešitve v energetiki predstavil vedno bolj aktualno problematiko merjenja električne energije na polnilnicah za električne avtomobile. Vedno večja izdelava in uporaba električnih avtomobilov je za seboj potegnila kar nekaj vprašanj na področju merjenj, ki so vezana na zagotavljanje kakovostnega delovanja in zaščite potrošnikov ter jih je potrebno zakonsko urediti tako na ravni EU, kot tudi širše. O to vrstnih vprašanjih in poti iskanja rešitve je tekla beseda tudi na sami diskusiji ob zaključku modula.