Skoči do osrednje vsebine

Dr. Predalič v Atenah o varnostnih izzivih v jugovzhodni Evropi

Državni sekretar dr. Božo Predalič se je 3. in 4. maja 2022 udeležil ministrskega srečanja Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi v Atenah. Udeleženci so obravnavali prvo prednostno nalogo grškega predsedovanja procesu, to je krepitev varnostnega sodelovanja v regiji, ter razpravljali o krepitvi sodelovanja in sinergij med članicami procesa in ustreznimi tretjimi partnerji za obravnavo trenutnih varnostnih groženj, kot so organizirani kriminal, ekstremizem, nezakonite migracije in terorizem. Poudarek je bil tudi na izzivih, povezanih z vojno v Ukrajini in njenimi posledicami na regionalno varnost ter trgovino z ljudmi.
Državni sekretar dr. Božo Predalič se je udeležil srečanja v Atenah. Udeleženci sedijo za mizo.

Državni sekretar dr. Božo Predalič se je 3. in 4. maja 2022 udeležil ministrskega srečanja Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi v Atenah. | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Za uspešno soočanje z varnostnimi izzivi je izrednega pomena tesno sodelovanje v jugovzhodni Evropi in izmenjava informacij. Varnostna situacija in posamezni dogodki v eni državi namreč vplivajo na varnost v vseh državah. Zato je krepitev varnostnega sodelovanja v okviru Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (South-East European Cooperation Process - SEECP) zelo pomembna, je v razpravi povedal dr. Predalič.

Sodelovanje z Zahodnim Balkanom je ena izmed prioritet delovanja Slovenije. Tu si prizadevamo za poglobitev sodelovanja s policijami v regiji v boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu. »Sodelovanje se odvija v okviru Brdo procesa, ki se je vzpostavil kot pomembna platforma za krepitev sodelovanja na področju notranjih zadev v regiji«, je poudaril državni sekretar dr. Predalič.

Slovenija se močno zaveda problematike povečanega migracijskega toka in se dejavno vključuje v iskanje rešitev. Ključni izzivi ostajajo nezmožnost vračanja v države izvora oziroma tranzita, zlorabe azilnih sistemov ter tihotapljenje migrantov in povečano delovanje organiziranih kriminalnih združb. »Mednarodno zaščito moramo podeliti le tistim, ki jo dejansko potrebujejo, ostale pa vrniti v države izvora oziroma tranzita, ob polnem spoštovanju mednarodnih standardov. Sestavni del uspešne in pravične migracijske politike je učinkovito in hitro vračanje vseh oseb, ki niso upravičene do mednarodne zaščite

Glede vojne v Ukrajini je dr. Predalič izrazil solidarnost Slovenije z Ukrajino in njenimi ljudmi ter poudaril podporo suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Osredotočenost na humanitarni vidik mora biti naša prva prednostna naloga, vendar pa je treba hkrati upoštevati tudi varnostni vidik. »Slovenska policija za zdaj ni zaznala povečanih varnostnih groženj v povezavi s krizo v Ukrajini in poskusov kriminalnih skupin, da bi izkoristili ukrajinske begunce. Kljub temu aktivno spremljamo dogajanje in smo okrepili kriminalistično obveščevalno dejavnost.« Skupaj s civilno družbo in nevladnimi organizacijami smo tudi že okrepili dejavnosti za preprečevanje trgovine z ljudmi z ozaveščanjem in obveščanjem ukrajinskih državljanov ter za identifikacijo možnih žrtev trgovine z ljudmi ali drugih kaznivih dejanj, je izpostavil dr. Predalič.

SEECP je forum, ustanovljen leta 1996, ki vključuje vseh 13 držav jugovzhodne Evrope: Albanijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Grčijo, Hrvaško, Kosovo, Moldavijo, Romunijo, Severno Makedonijo, Slovenijo, Srbijo in Turčijo. Ministrsko srečanje v Atenah je organizirano v okviru grškega predsedovanja SEECP, ki se je začelo 1. julija 2021 in traja eno leto.

Skupinska fotografija udeležencev srečanja v Atenah

Skupinska fotografija udeležencev srečanja v Atenah | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2